Marcați
Anchetă într-un caz medical
28.12.2022, 16:19
O mamă își caută dreptatea după ce copilul său în stare gravă a fost purtat de la o instituție medicală la alta. Este vorba despre cazul unui micuț de patru ani internat cu varicelă, care a suportat incizie cu 12 tăieturi. Mama lui spune că a avut parte de un comportament grosolan din partea medicilor, iar micuțul a fost examinat afară, în frig. Ea cere pedepsirea celor care se fac vinovați. Ministerul Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că instituția pe care o conduce nu se va implica în examinarea cazului, făcând trimitere la autoritățile municipale. În același timp, șeful Direcției Generale Asistență Medicală și Socială a Capitalei, Boris Gîlca, susține că a fost pornită o anchetă internă.

Povestea mamei și copilului de patru ani diagnosticat cu varicelă a fost publicată de bloggerul Eugen Luchianiuc. Femeia a povestit că, fiind internată la spitalul de boli contagioase din capitală, micuțul a făcut noaptea febră, iar inflamația de pe corpul său s-a extins. Ea a cerut medicilor să-l consulte, însă aceștia s-ar fi perindat prin salon fără niciun răspuns.

”Am cerut să fie văzut copilul de un medic chirurg, mi s-a spus că vor chema ambulanța și vom merge, am așteptat de la ora 16 până la 21 și un pic că să mergem la chirurg. În tot acest timp sunam la post și asistenta a venit la mine cu replică că nimeni nu moare și să aștept că ea o să-mi zică când plecăm. În fine a venit salvarea, am fost duși la Spitalul Clinic de Copii „Valentin Ignatenco”, - menționează femeia în mesaj.

Copilul a suportat intervenția la spitalul Valentin Ignatenco, iar chirurgul a cerut ca a doua zi pacientul să fie adus pentru pansament. În ziua următoare, micuțul a fost adus din nou la spital, însă un alt medic l-ar fi examinat direct în ambulanță, în frig și a refuzat să-i facă pansamentul, susține mama acestuia. Femeia a decis să reclame cazul la Linia Fierbine a Ministerului Sănătății. Acolo, însă, spune mama copilului, cei care au răspuns au dat vina pe COVID-19 și au precizat că instituțiile medicale sunt în subordinea Primăriei Chișinău. Același lucru îl susține și ministrul Sănătății, Ala Nemerenco.

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătății: Ministerul s-a autosesizat și este Direcția de asistență socială și medicală a Consiliului Municipal Chișinău care se ocupă de analiza acestui caz. Am înțeles că este o comisie care analizează ca să vadă unde sunt neregulile, mă refer la transferul copilului dintr-un spital în altul. Direcția este obligată SĂ instituie comisie, să analizeze cazul și să raporteze Ministerului Sănătății.

Între timp, șeful Direcției Generale Asistență Medicală și Socială a Capitalei, Boris Gîlca, insistă că Linia Verde a Ministerului Sănătății urma să se documenteze în direct cu instituțiile și să ofere mamei un răspuns.

”Vom face o anchetă interna pe comunicarea, posibil defectuoasă, a anumitor cadre medicale. Cu toată certitudinea, uneori complicațiile medicale sunt inevitabile. Depunem eforturi pentru calitatea serviciilor medicale în mun. Chișinău și vă asigurăm de toată atenția, compasiunea si implicarea pentru fiecare caz, fiecare pacient”, - a scris Gîlca pe pagina sa de socializare îndată după publicarea cazului.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).