Marcați
Bugetul municipal, votat în prima lectură
27.12.2022, 18:22
Bugetul municipiului Chișinău pentru anul viitor a fost aprobat în prima lectură. Autoritățile Capitalei planifică să cheltuiască în 2023 peste șapte miliarde de lei sau cu peste 11 la sută mai mult decât în 2022. Astfel, bugetul ar putea crește cu aproape două miliarde de lei, deficitul va fi de peste jumătate de miliard de lei, iar rata de îndatorare este prevăzută la nivel de 17,5 la sută. Documentul urmează să fie votat și în lectura a doua.

Suma de 116 milioane este prevăzută pentru reparația școlilor și grădinițelor din Chișinău, pentru salariile cadrelor didactice sunt planficate 87 milioane de lei, iar pentru mesele copiilor Primăria va cheltui în 2023 peste 73 de milioane de lei.

Cele mai mari alocări din bugetul capitalei sînt prevăzute pentru învățămînt - de circa 3,8 miliarde. Asta constituie puțin peste jumătate din toate cheltuielile prevăzute în haznaua municipală. Suma de 116 milioane este prevăzută pentru reparația școlilor și grădinițelor din Chișinău, pentru salariile cadrelor didactice sunt planficate 87 milioane de lei, iar pentru mesele copiilor Primăria va cheltui în 2023 peste 73 de milioane de lei.

A doua ca prioritate în cheltuielile municipale pentru anul care vine este transportul public și întreținerea drumurilor. 780 de milioane de lei se vor cheltui pentru acoperirea gropilor și reparația capitală a străzilor. Alte 115 de milioane de lei sînt prevăzute pentru asamblarea troleibuzelor și autobuzelor noi, dar și pentru instalarea panourilor cu itinerarul de circulație în stațiile de așteptare.

Un alt domeniu cu cheltuieli mari este gospodăria locativ-comunală, pentru care proiectul bugetului municipal pentru anul viitor prevede 1,2 miliarde de lei. Cel mai mult se va cheltui pentru salubrizarea curților și străzilor - aproximativ 297 de milioane de lei, iar ale aproape 163 de milioane sunt alocate pentru iluminarea străzilor.

Pentru anul 2023 la bugetul municipal sunt prevăzute venituri în sumă de 6,7 miliarde de lei și cheltuieli de aproximaiv 7,3 miliarde de lei. Deficitul bugetar va fi de aproape 550 de milioane de lei, aproape de două ori mai mic decât în anul curent. În 2022 deficitul bugetar al Capitalei este estimat la aproape un miliard de lei.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).