Marcați
Fermierii cer returnarea urgentă a TVA
27.12.2022, 17:58
Asociația Forța Fermierilor cere aplicarea imediată a legii ce privește rambursarea taxei pe valoare adăugată pentru producătorii agricoli din Republica Moldova. Reprezentații asociației susțin că, în majoritatea raioanelor serviciile fiscale teritoriale refuză exercitarea legii. Motivul ar fi lipsa unui mecanism de implementare, iar Ministerul Finanțelor are două luni la dispoziție pentru a elabora Regulamentul.

Potrivit Asociației ”Forța Fermierilor”, Guvernului și Parlamentului trebuie să intervină imediat, pentru ca legislația care prevede returnarea taxei pe valoare adăugată să devină funcțională pe întreg teritoriul țării. Într-o declarație a organizației se menționează că în timp ce această procedură întârzie, de pe conturile producătorilor sunt luați bani pentru plățile de stat. În opinia fermierilor, impozitele și contribuțiile aferente salariului pot fi soluționate imediat cu sumele din TVA.

Anastasia Taburceanu, purtătoare de cuvânt al Guvernului: Este foarte important să menționăm că Forța Fermierilor este doar o asociație a fermierilor. Nu reprezintă vocea tuturor fermierilor din Republica Moldova, toate deciziile care se iau în domeniul agricol sunt discutate, coordonate cu reprezentanți ai mai multor asociații profesionale de fermieri, cei de la Forța Fermierilor vor mărirea fondului de subvenționare pentru 2023 după ce bugetul deja a fost aprobat și vor această mărire a fondului de subvenționare, dar nu din contul rambursării TVA. Declarațiile lor sunt foarte contradictorii, pe de o parte ei spun că rambursarea TVA a fost adoptată cu mare întârziere, pe de altă parte cer mărirea fondului de subvenționare dar nu din contul rambursării TVA.

Legea cu privire la rambursarea TVA a fost adoptată pe 8 decembrie 2022.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).