Marcați
Grosu: În prezent nu există nicio amenințare directă de invadare a țării noastre de către Federația Rusă
27.12.2022, 15:32
În prezent nu există nicio amenințare directă de invadare a țării noastre de către Federația Rusă. Declarația a fost făcută de președintele Parlamentului, Igor Grosu, care spune însă că autoritățile de la Chișinău analizează toate scenariile, inclusiv cele mai sumbre.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că războiul lansat de Federația Rusă în Ucraina rămâne cea mai mare amenințare la securitatea țării. Totuși, speakerul asigură cetățenii Republicii Moldova că în prezent nu există suspiciuni despre o potențială învazie rusească în țara noastră.

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: Analizele sunt diferite și partea ucraineană vorbește despre faptul că ar exista potențial și teoretic astfel de planuri din nord. Vedem cu toții că sunt pregătiri, în Belarus au loc exerciții comune. Trebuie să analizăm foarte atent evoluția situației și să fim pregătiți pentru orice. Momentan nu vedem o amenințare directă de invadare. Ceea ce folosește Federația Rusă împotriva noastră sunt amenințările hibride.

Declarația președintelui Parlamentului, Igor Grosu, a fost făcută în contextul afirmațiilor recente ale șefului Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteață, că Federația Rusă ar intenționa în 2023 să obțină un coridor până în regiunea transnistreană, prin înaintarea pe frontul vestic al Ucrainei.

ALEXANDRU MUSTEAȚĂ, directorul SIS: Este logic să deducem și informația pe care o deține SIS împreună cu partenerii, indică asupra faptului că în 2023 trebuie să ne așteptăm cu o probabilitate înaltă la o nouă ofensivă pe teritoriul Ucrainei spre vest.

Războiul lansat de Federația Rusă în Ucraina a început pe 24 februarie curent. Până în prezent în țara noastră au fost atestate mai multe incidente, care au legătură cu ofensiva rusă în țara vecină. Pe 10 octombrie curent trei rachete rusești au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova. Pe 31 octombrie, o altă rachetă a căzut pe teritoriul satului Naslavcea, iar pe 5 decembrie o rachetă militară a fost descoperită într-o livadă din raionul Briceni.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).