Marcați
Moldelectrica cere majorarea tarifului pentru serviciul de transport al energiei electrice
27.12.2022, 13:15
Energia electrică s-ar putea scumpi, în condițiile în care Moldelectrica a cerut o majorare a tarifului pentru serviciul de transport al energiei electrice. O solicitare în acest sens a fost depusă de întreprinderea de stat la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Potrivit documentului, tariful pentru serviciile de transport al curentului ar putea ajunge la 26 de lei și 43 de bani pentru un kWh, sau cu aproape 82 la sută mai mult decât cel prezent. Moldelectrica își justifică cererea prin creșterea semnificativă a pierderilor și consumului tehnologic în rețea.

Potrivit Moldelectrica, necesitatea ajustării tarifului este argumentată printr-o serie de factori, precum rata inflației, cursul de schimb al leului faţă de dolar, dar mai ales de creșterea volumului de consum tehnologic de energie electrică până la 3,5% din volumul transportat, față de 2,56 la sută în 2021. Compania menționează în nota explicativă a solicitării către ANRE că, Saltul pierderilor în rețeaua de transport se datorează majorării fluxurilor de putere pe liniile LEA 400 kV lsaccea-Vulcănești, LEA 400 kV Vulcănești-CERS Moldovenească (Moldgres), precum și pe liniile 330 kV din tranzitul CERS "Moldovenească-Chișinău-Strășeni-Bălți-CHE Dnestrovsc”.

Totodată, întreprinderea susține că „Majorarea fluxului de putere activă (MW) pe liniile indicate și, respectiv, a valorii curentului electric (A) cauzează o creștere în proporție la pătrat a pierderilor de putere pe liniile electrice; majorarea fluxurilor de putere pe tranzitele 110 kV dintre stațiile electrice Vulcănești-Comrat-Chișinău. Cauza principală a majorării valorilor fluxurilor de putere pe LEA sunt fluxurile de buclă din sistemul electroenergetic al Ucrainei prin sistemele energetice ale României și Moldovei, după interconectarea acestora cu sistemul energetic al Europei continentale”.

Actualmente, tariful pentru consumul de curent plătit de locuitorii din centrul și sudul țării este de 4,62 lei kW/h. Raioanele din nordul republicii achită un tarif de 4,65 lei kW/h. Ultima modificare a tarifelor pentru curentul electric a fost aprobată la începutul lui decembrie.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).