Marcați
BNM a lansat șase monede comemorative
23.12.2022, 13:59
Banca Națională a Moldovei pune în circulație, de astăzi, șase monede comemorative. Acestea vor putea fi folosite ca mijloc de plată, dar și în scopuri numismatice. Doritorii pot cumpăra monedele de la băncile licențiate din țară.

Potrivit BNM, prezentarea monedelor este clasificată pe mai multe serii, inclusiv personalități, evenimente Istorice, sărbători, cultură, tradițiile Moldovei, Cartea Roșie a Republicii Moldova, poveștile copilăriei. De asemenea, o monedă din argint este dedicată brandului de țară ”Pomul vieții”. Aceasta are valoarea nominală de 50 de lei și este emisă într-un tiraj de 1.500 de unități.

Seria ”Personalități” este completată cu o monedă comemorativă dedicată împlinirii a 350 de ani de la nașterea lui Ion Neculce - marele cronicar și prozator moldovean, care a adus o contribuție remarcabilă dezvoltării literaturii românești, în special prin opera ”Letopisețul Țării Moldovei”. Moneda confecționată din argint are valoarea de 50 de lei și un tiraj de 250 de unități.

Din categoria ”Evenimente Istorice” o monedă este dedicată împlinirii a celor 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria ca suverani ai României Mari. Moneda are valoarea nominală de 100 lei și este emisă într-un tiraj de 300 de unități. De asemenea, din seria „Sărbătorile, cultura, tradițiile Moldovei” a fost lansată o monedă cu o valoare de 50 de lei și un tiraj de 300 de piese, dedicată Arhitecturii vernaculare în piatră. Concomitent, din categoria ” Cartea Roșie a Republicii Moldova”, BNM vine cu o monedă de 50 de lei ce ilustrează „Mierla-de-piatră”, aceasta fiind o specie de pasăre ocrotită, inclusă în cartea roșie a Moldovei. Și marelui povestitor Ion Creangă în acest an i s-a dedicat o monedă din tombac argintat dedicată operei „Amintiri din copilărie”, în valoare de 20 de lei cu un tiraj de 300 de unități.

Monedele comemorative sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent și cutii de prezentare sau pliant. De asemena toate monedele conțin certificate de autenticitate semnate de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).