Marcați
Moldova, afectată de războiul din Ucraina
22.12.2022, 16:28
Una dintre cele mai mari provocări pentru Moldova în anul 2023 este perpetuarea războiului din Ucraina. Concluzia se regăsește într-un studiu realizat de Expert-Grup. Potrivit experților, prelungirea războiului din țara vecină va menține nivelul sporit de incertitudine pentru țara noastră, va crește probabilitatea întreruperilor de energie electrică, iar o nouă criză a refugiaților va însemna noi costuri pentru bugetul de stat.

Un scenariu în care conflictul din țara vecină se prelungește și în anul 2023 va însemna o nouă lovitură pentru economia Republicii Moldova, deoarece vor fi slăbite în continuare schimburile comerciale cu Ucraina, Federația Rusă și Belarus. Potrivit experților, va fi menținut nivelul înalt al costurilor logistice pentru companiile care depind de importuri, fapt ce va determina noi majorări de prețuri. Pe lângă incertitudinile legate de economie, vor mai apărea și alte probleme.

”Riscul populismului electoral în contextul alegerilor locale din 2023 la fel ar putea crea probleme pentru mersul reformelor sistemice. Există și riscul subminării potențialului economic din cauza emigrării și al fenomenului dezinvestițional, în special dacă situația de securitate din regiune nu se va ameliora. Nu în ultimul rând, există și riscul unui nou val de majorări de prețuri pentru produsele energetice în ipoteza perpetuării războiului din Ucraina”, - se menționează în studiul Expert-Grup.

În același studiu s-a făcut și o evaluare a anului 2022. Potrivit rezultatelor, țara se află în recesiune economică combinată cu o inflație înaltă. Acest lucru a dus la creșterea sărăciei în rândul cetățenilor și inegalitatea socială. În același timp, 2022 a fost marcat și de schimbări pozitive.

”Unul dintre aceste aspecte pozitive este obținerea de către Moldova a statutului de țară candidată pentru aderarea la UE. Un alt aspect este și creșterea suportului financiar extern ce a permis diversificarea procurărilor de energie electrică, plata compensațiilor grupurilor vulnerabile, susținerea financiară a companiilor, implementarea proiectelor de infrastructură și menținerea stabilității finanțelor publice”, - se mai arată în studiu.

În același timp, o tendință negativă a anului 2022 menționată în studiul centrului analitic a fost mersul lent al reformelor sistemice, aceasta fiind o situație cauzată de numeroasele șocuri, crize și urgențe care, potrivit experților, au ”capturat agenda Guvernului”.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).