Marcați
Spatari: compensații mai mari în decembrie
21.12.2022, 17:35
Consumatorii care nu au solicitat compensații la plata facturilor pentru resursele energetice, mai au la dispoziție trei zile pentru a depune cereri, dacă doresc să beneficieze de suportul statului în luna decembrie. Anunțul a fost făcut de Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, care a atenționat că termenul limită pentru această lună este 24 decembrie. El a mai declarat că au fost efectuate mai multe modificări la metodologia de calcul a categoriei de vulnerabilitate, în urma cărora mai multe familii vor beneficia de compensații mai mari decât în noiembrie.

În cadrul ședinței de Guvern, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a declarat că una din modificările operate la metodologia de calcul a categoriei de vulnerabilitate se referă la bugetul casnic pentru familiile care au la întreținere nou-născuți.

MARCEL SPATARI: În metodologia veche, familiile cu bebeluși, care primeau indemnizații pentru concediul de maternitate erau defavorizate pentru că indemnizația venea într-o singură lună, iar ea acoperea, de fapt, 4 luni ale concediului. De aceea, această indmenizație este împărțită la patru în calculul veniturilor gospodăriilor. De asemenea, a fost micșorat pragul de cheltuieli pentru categoria medie de la 20% la 15%. Cu alte cuvinte, gospodăriile pentru care energia reprezintă 15% și mai mult din venitul disponibil vor primi, cel puțin, categoria medie. De asemenea, toate familiile care după venituri au fost declarate non-vulnerabile vor fi, cel puțin, în categoria scăzută.

Totodată, demnitarul a declarat că a fost introdus un filtru antifraudă la stabilirea categoriei de vulnerabilitate pentru a bloca consumatorii care au un consum mare de energie, însă nu-și declară veniturile. Astfel, aceștia nu vor beneficia de o categorie mai mare de vulnerabilitate decât cea medie. În același timp, au fost adoptate decizii pentru consumatorii debranșați de la sistemul centralizat de încălzire.

Ministrul Marcel Spatari a mai declarat că pe parcursul acestei luni, aproape 5.000 de familii au solicitat să le fie redeschisă cererea pentru a face modificări, după ce au introdus eronat codul din factură sau informațiile despre venitul familiei.

Până în prezent, pe platforma compensatii.gov.md s-au înregistrat în jur de 650 de mii de consumatori, care au solicitat compensarea parțială a consumului de gaze naturale, agent termic și energie electrică.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).