Marcați
O nouă marja la vânzarea carburanților
16.12.2022, 14:01
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat astăzi marja comercială specifică la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard pentru semestrul întâi al anului 2023, în mărime de doi lei și 91 de bani pentru un litru. Plafoanele stabilite urmează să aplicate începând cu 1 ianuarie. Potrivit instituției, decizia urmărește stabilirea unui echilibru adecvat între interesele consumatorilor și păstrarea fiabilității pieței produselor petroliere.

Într-un comunicat de presă al instituției se menționează că Agenția a decis să excludă de la 1 ianuarie 2023 coeficientul de eficientizare de 10%, care a fost aplicat începând cu septembrie 2021. În același timp a fost stabilită o marjă comercială specifică de 2,91 lei/litru, valoare care corespunde nivelului mediu sumar al profitului și cheltuielilor proprii ale tuturor participanților la piața cu amănuntul a produselor petroliere principale. Coeficientul a fost calculat pentru 5 ani precedenți primului an de valabilitate a Metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere. În cadrul consultărilor pe marginea proiectului deciziei, din partea companiilor petroliere a fost solicitată ajustarea marjei comerciale specifice la nivelul cuprins între 3,3 și 3,51 de lei pentru un litru.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).