Marcați
Specialiștii au venit cu recomandări în alegerea luminițelor și ghirlandelor
16.12.2022, 11:06
Magazinele din țară ademenesc în această perioadă cumpărătorii cu sute de tipuri de decorațiuni, ghirlande și alte instalații electrice pentru a da un aspect de sărbătoare caselor și curților. Însă o greșeală în alegere ar putea transforma feeria Crăciunului într-o tragedie. Experții Centrului Național pentru Protecția Consumatorilor ne îndeamnă să respectăm câteva reguli, atunci când decidem să procurăm decorațiuni electrice.

În ajunul sărbătorilor de iarnă, Centrului Național pentru Protecția Consumatorului vine cu un set de sfaturi pentru cei care intenționează să procure decorațiuni specifice sărbătorilor de iarnă. Un produs scump nu însemnă și unul calitativ, crede președintele Centrului, Sergiu Lelic. În acestă ordine de idei, specialiștii îndeamnă cetățenii să evite procurarea decorațiunilor din sticlă pentru a preveni eventuale accidente.

SERGIU LELIC, președintele Centrului Național pentru Protecția Consumatorului: Atunci când vorbim de acele globulețe din sticlă, un pericol eminent este atunci când ele se deteriorează sau atunci când sunt strivite, stricate prezintă un pericol pentru copii, acele cioburi de sticlă pot provoca răni, grave. Inclusiv acele elemente mici pot fi înghițite, pentru copii de sub trei ani sunt interzise, iar acei producători sunt obligați pe etichetă să introducă acele recomandări sau atenționări

Și alegerea pomului de sărbătoare trebuie să fie una riguroasă. Astfel, bradul trebuie să conțină elemente care nu pot fi ușor detașate, iar locul în care este instalat trebuie să fie unul sigur, a mai declarat președintele Centrului Național pentru Protecția Consumatorului, Sergiu Lelic.

SERGIU LELIC, președintele Centrului Național pentru Protecția Consumatorului: Un pom artificial ține în mare parte de cea, care trebuie să fie corespunzătoare, sau acea sârmuliță să nu fie deschisă. După cum vedem aici este un pic periculos pentru copii pentru că pot provoca răni. Alegem pomii după înălțime, mai ales atunci când aplicăm acele luminițe pe pom să nu lăsăm nesupravegheat.

Mai mult, experții în protecția consumatorilor ne îndeamnă să evităm procurarea spray-urilor cu ajutorul cărora putem imita zăpada, din cauza că sunt toxice. În cazul în care le procurăm totuși, recomandarea este să fie utilizate într-un spațiu deschis.

SERGIU LELIC, președintele Centrului Național pentru Protecția Consumatorului: Suntem atenți la tot felul de produse care sunt aplicate pe geamuri, pe brad pentru că și ele la rândul lor au o compoziție chimică, au și ele rolul său în viața noastră. În aceea ce ține de decorarea per ansamblu a pomului, sau altor obiecte și suprafețe, și poate să influențeze căile respiratorii ale utilizatorului final pentru că până la urmă ne trezim că le utilizăm în încăperile închise, acasă sau la birou.

Cât ține de luminițe, acestea trebuie să fie însoțite de o instrucțiune, care ar indica unde pot fi utilizate - într-o încăpere sau în exterior. Cele care sunt destinate pentru amenajarea camerelor, trebuie să conțină o fișă de priză protejată împotriva stropilor de apă sau să fie adaptabile la o conexiune permanentă cu un cablaj fix prin intermediul unei cutii de conexiuni.

SERGIU LELIC, președintele Centrului Național pentru Protecția Consumatorului: Nici într-un caz beculețele nu se conectează la sursă în forma strânsă. Dacă ele sunt conectate în această formă ele se vor supraîncălzi, cu siguranță va interveni șocul electric, sau incendiu de ce nu. Nu se admite comercializarea, sau să evitați procurarea produselor care sunt conectate suplimentar, ele trebuie să fie intacte, integre, dacă acesta fișă este inclusă la sursă. Iată, unde copilașul are acces direct, știm că copii sunt foarte curioși de ce se întâmplă.

Deși în ultimii ani se folosește mai puțin, comercianții propun și beteală pentru împodobirea brazilor. Sergiu Lelic avertizează că aceasta reprezintă un risc, fiind în apropiere cu ghirlandele.

SERGIU LELIC, președintele Centrului Național pentru Protecția Consumatorului: Sunt, foarte atenți la ele pentru că amplasându-le supra acelor luminițe, este un punct slab, forte pentru un incendiu. Să fim atenți atunci când alegem ori în ultima perioadă un produs mai simplist este cu mult mai așteptat, mult mai ok. Oferindul drept un produs frumos, strălucitor unui copil ne dăm foarte bine seama că este plasat la gât, lucru ce poate provoca daune. Suntem atenți pentru că un produs ce ne poate provoca zâmbete pe față să nu ne provoace și alte consecințe.

Potrivit președintelui Centrului Național pentru Protecția Consumatorului, Sergiu Lelic, camerele în care sunt amenajați brazii artificiali, trebuie să fie bine aerisite zilnic.

SERGIU LELIC, președintele Centrului Național pentru Protecția Consumatorului: Ultima perioadă înregistrăm spre regret produse, inclusiv jucării, care conțin ftalat, ftor, brom, plumb, metale grele care acționează asupra sistemului respirator. Inclusiv afectează sistemul reproductiv la copii, inclusiv iritații la nivelul pielii, alergii și multe alte consecințe.

Potrivit specialiștilor, agenții economici sunt obligați să demonstreze consumatorilor, la cererea acestora, modul de utilizare şi funcționalitatea produselor de folosință îndelungată ce urmează a fi vândute. Consumatorul este în drept să solicite vânzătorului prezentarea declarației de conformitate. Lipsa acesteia prezumă neconformitatea produsului. Refuzul de a oferi date despre certificarea conformității sau a declarației de conformitate se sancționează, conform Codului Contravențional.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).