Marcați
Chișinăul și Moscova se acuză reciproc la subiectul respectării prevederilor contractului privind livrarea gazelor
15.12.2022, 18:43
Chișinăul și Moscova se acuză reciproc la subiectul respectării prevederilor contractului privind livrarea gazelor în Republica Moldova, semnat în octombrie 2021. În timp ce autoritățile moldovenești declară că vor acționa concernul rus Gazprom în judecată, reprezentanții oficiali ai Kremlinului insistă că subiectul este politizat.

Vicepremierul Andrei Spînu a reiterat într-un nou interviu că, actuala criză a gazelor este rezultatul acțiunilor autorităților de la Moscova. Astfel, Republica Moldova va acționa în judecată concernul rus Gazprom, pentru că nu-și onorează obligațiunile contractuale.

- Criza energetică prin care trece acum Moldova este generată de Gazprom-Kremlin. Și vreau să fiu auzit când spun asta. Dacă acest concern și-ar onora azi angajamentele contractuale cu Moldova, criza energetică dispare și toți vor avea gaz și energie. Faptul că noi suntem nevoiți să cumpărăm gaz și curent de pe piață este din vina Gazpromului și juriștii noștri deja se ocupă de aceste detalii, pentru a acționa concernul rus în judecată pentru neexecutarea contractului. Și vom cere inclusiv despăgubiri colaterale, pentru că, din cauza lor, a trebuit să realocăm bani de pe alte segmente, să luăm credite, - a declarat Andrei Spînu pentru publicația Deutsche Welle.

De altă parte, reprezentanta oficială a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova acuză Chișinăul de faptul că a admis în repetate rânduri contractul.

MARIA ZAHAROVA, reprezentantul oficial al MAE FR: Partea moldovenească în acest an nu o sigură dată a încălcat prevederile contractuale în privința achitării pentru livrările făcute de gaz. În afară de asta, contractul semnat de Andrei Spînu cu compania rusă în octombrie 2021 prevede petrecerea unui audit al datoriei istorice a Moldovagaz, care urma să fie realizat până pe data de 1 mai curent. Această prevedere, la fel, nu a fost respectată.

În această ordine de idei, Maria Zaharova a insistat că subiectul gazelor ar fi unul strict commercial și nu trebuie să fie politizat.

MARIA ZAHAROVA, reprezentantul oficial al MAE FR: Vreau să îndemn partenerii moldoveni să renunțe la retorica politică pe subiecte de cooperare bilaterala, care se află exclusiv în marja comercială.

Reprezenta ministerului rus de Externe a mai criticat și politica promovată de liderii de la Chișinău, acuzându-i că ar face jocurile Occidentului. Săptămâna trecută pentru o astfel de retorică a Mariei Zaharova, ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Vasnețov, a primit o notă de protest.

NICU POPESCU, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene: Este o retorică agresivă, este o retorică inacceptabilă. După ultimele declarații ale doameni Zaharova, ambasadorul a fost convocat la minister, unde i-a fost înmânată o notă de protest după aceste offense directe aduse președinței Republicii Moldova.

De la 1 octombrie, concernul Gazprom a redus volumul de gaze naturale livrat Moldovei până la 5,7 milioane de metri cubi pe zi, ceea ce în luna noiembrie reprezenta puțin peste jumătate din volumul livrat în aceeași lună a anului precedent.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).