Marcați
Numărul persoanelor care trăiesc la limita sărăciei va crește în 2023 – Expert Grup
15.12.2022, 16:04
Creșterea prețurilor la materiile prime, seceta, tendința inflaționistă în plan global și situația în Ucraina sunt crize suprapuse care au lovit și Republica Moldova în anul 2022. Efectele acestora vor avea un impact direct asupra nivelul de trai al populației. În 2023 ponderea persoanelor sărace va crește. Datele se conțin în „Raportul de Stare a Țării pentru anul 2022”, realizat de Expert-Grup.

Alexandru Fală, autor al raportului și directorul programului „Macroeconomie, prognoză și modelare economică” de la Expert-Grup, a declarat că „numărul persoanelor sărace va crește, cetățenii care trăiesc cu 54 de lei pe zi va fi cu circa 1/5 mai mare. Avem o reducere a puterii de cumpărare cu 10%, însă, pe de altă parte, se atestă o evoluție pozitivă a pensiilor. Dacă salariul real a scăzut brusc, pensia reală a crescut în 2022 cu circa 4%”.

În acest sens, expertul menționează că „Guvernul este sortit să vină cu politici de susținere a populației. Observăm o scădere a consumului cu 1%. Acele compensații oferite de guvern au avut un impact pozitiv. Din motiv că guvernul oferă compensații, va trebui să se împrumute. Probabil, ar fi nevoie de schimbat formula de finanțare externă. Să avem mai multe granturi, decât credite”.

Ministrul muncii și protecției sociale, Marcel Spătari, spune că deciziile Guvernului în aceste vremuri tulburi nu au fost deloc ușoare.

„Oamenii sunt și trebuie să fie în centrul politicii statului. Statul are rolul de a-i proteja și a veni cu o soluție echitabilă. Este foarte greu însă pentru stat de a lua decizii în acest sens. Pe noi ne așteaptă o perioadă în care statul va avea mai puține resurse decât obligații. Și atunci va trebui să vedem cum statul își poate seta prioritățile. Și aici probabil va trebui să se vină cu niște arbitraje dureroase, dar necesare”, - declară Spătari.

„Raportul de Stare a Țării pentru anul 2022” a fost realizat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” și Fundația „Friedrich Ebert” Moldova (FES).

ipn.md
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).