Politic Moldova nu mai este parte a CSI
15.12.2022, 13:24
Politic, Republica Moldova nu mai este parte a Comunității Statelor Independente, organizație formată de țările post sovietic, după căderea regimului. Însă decizia de a părăsi acestă organizație regionale aparține Parlamentulu. Declarația a fost făcută de ministrul de Externe, Nicu Popescu, În cadrul unei emisiuni la un post de televiziune privat. El a menționat că toate acordurile țării noastre internaționale și regionale sunt privite prin prisma obiectivului integrării europene.
Ministrul de externe Nicu Popoescu, a declarat că obiecticul principal al Moldovei este aderarea la Uniunea Europeană. De aceea toate tratatele și acordurile internaționale vor fi fi trecute prin prisma compatibilității cu politica Uniunii Europene.
NICU POPESCU, ministrul de Externe: Republica Moldova va adera la Uniunea Europeană și este în proces de aderare la Uniunea Europeană, absolut orice aranjament, orice plan de politică internă de politică externă este subordonat obiectivului de aderare la Uniunea Europeană, care este obictivul nostru primordial. Și iată prin această prismă absolut toate restul organizațiilor, tratatelor internaționale, acordurilor, vor fi trecute și sunt trecute prin prisma compatibilității noastre cu Uniunea Europeană.
Oficialul a declarat că retragerea Republicii Moldova din CSI este încă la nivel de discuții, iar decizia finală aparține în totalitate Parlamentului.
În opinia șefului diplomației moldovenești nici economic nu mai suntem încadrați în totalitate în acest spațiu. În prezent, 70% din exporturile moldovenești merg pe piețele din Uniunea Europeană, iar autoritățile caută mai multe alternative pentru agricultorii din Moldova. Nicu Popescu a menționat că Moldova nu face parte din CSI nici pe plan politic și nici practic, de aceea el nu vede nici un beneficiu din participarea în această organizație.
Anterior, președintele Maia Sandu a declarat că ieșirea Republicii Moldova din CSI este un proces de durată. Șefa statului a explicat această situație prin faptul că relația țării noastre cu această organizație se bazează pe câteva sute de acorduri, multe dintre ele bilaterale și pe plan economic. Sandu a menționat că aceste acorduri sunt analizate în prezent, pentru a se vedea din care acorduri este posibilă retragerea și care ar urma să fie păstrate.
NTV Moldova