Marcați
Recolta de miere de albine a scăzut în acest an cu 30 de procente
15.12.2022, 10:18
Ramura apicolă din Moldova intră în criză. Din cauza secetei, recolta de miere de albine a scăzut în acest an cu 30 de procente, față de sezonul trecut. În același timp, prețurile oferite la export sunt sub nivelul costurilor ridicate, suportate în procesul de producere. Declarația a fost făcută de Andrei Zagareanu, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova.

Problemele apicultorilor au început încă în primăvară, când s-a constatat că anul va fi secetos. Producția de miere a scăzut cu o treime față de cea recoltată în 2021. Astfel, în acest an au fost colectate în jur de trei mii de tone. În același timp, mulți apicultori și-au pierdut albinele din cauza invaziei de varroua, un acarian care poate provoca moartea familiilor întregi de apide.

Andrei Zagareanu, președinte al Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova: Undeva cu vreo 30% s-a obținut mai puțină miere de salcâm și nu mai vorbim de mierea de tei după cum am spus absolut nu au obținut. Înregistrând o invazie a varoua a albinelor foarte puternică, albinele au avut de suferit foarte bine și apicultorii care au delăsat sau au lăsat metodele de combatere a varuozei pe mai târziu au avut de înregistrat pierderi și majoritatea au observat o depopulare a familiilor de albini.

Pe lângă producția modestă, apicultorii nu au putut obține nici prețul dorit la export. Din cauza războiului din Ucraina, colectorii de miere din Republica Moldova au venit cu oferte sub așteptările producătorilor, susține Andrei Zagareanu.

Andrei Zagareanu, președinte al Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova: Năpastia a venit și din partea ofertelor a prețului mierii pentru că putem lega asta și de războiul acesta pe care îl avem vecinătate, nu a oferit un preț bun pentru procurarea mierii. Piața noastră principală este Uniunea Europeană acolo s-ar duce că am mai spus că la noi se produce în jur de patru- cinci mii tone anual dintre care vreo 80% liber s-ar putea de exportat și iată aici apicultorii ar obține un profit. În comparație cu anul trecut, nu s-a oferit un preț mai rezonabil, apicultorii au obținut doar undeva 80 de lei pentru un kilogram de miere de salcâm cu toate că toți îl așteptau la 100-110 lei.

Din cauza prețului mic la vânzare, apicultorii nu și-au prea recuperat cheltuielile de producere, care s-au dublat din cauza crizei energetice.

Andrei Zagareanu, președinte al Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova: Dar criza energetică cred că aici apicultorii mai mult au de suferit, cu toate că scumpetele acestea au influențat ceva și la cheltuieli adăugătoare la exploatarea, la îngrijirea albinelor. Bineînțeles că costă mult mai mult, dacă putem să spunem că dublu s-a înregistrat cheltuielile acestea.

Pentru a eficientiza ramura apicolă, Asociația Națională a Apicultorilor din Moldova intenționează să organizeze mai multe evenimente, din care producătorii de miere ar face cunoștință cu tehnologii moderne, care ar crește potențialul stupilor.

Andrei Zagareanu, președinte al Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova: Cu ajutorul proiectului ”Agricultura Performantă în Moldova” să facem un curs de instruire pentru apicultori pentru ca să schimbe puțin modalitatea din tehnologia apicolă, și atunci s-ar putea mări cantitatea de miere. Ca să îmbunătățim și baza meliferă, sădind copaci meliferi, culturi melifere, ca să oferim și un cules mai permanent, mai sigur pentru albine.

Principalele piețe de export a mierii moldovenești sunt Italia, Germania și Franța, dar și piețe mai mici dar totuși considerabile ca România, Polonia, Slovacia și Danemarca. În 2021, apicultorii din țara noastră au exportat 1675 de tone de miere. În ultimii ani cea mai mare cantitate de miere a fost livrată în afara țării în 2017 - 5100 de tone.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).