Nașterea Mântuitorului este așteptată cu mare nerăbdare în mănăstirile din țară. Măcuițele și călugării petrec aceste zile în rugăciune și iertare, iar mănăstrile sunt locul unde a pogorât liniștea și curățenia sufletească și trupească. Locuitorii acestor locuri sfinte nu sunt ispitiți de cele lumești. Nici pofte alimentare nu au, gătind cu bucurie din ce le-a dat natura. Măicuțele de la mănăstirea Sfintele Femei Mironosițe Marta și Maria transformă orice produs în artă culinară, condimentul secret fiind dragostea și binecuvântarea lui Dumnezeu.
La mănăstire ”Sfintele Femei Mironosițe Marta și Maria” zilele încep cu rugăciune pentru curățarea sufletului. Perioada postului nu este grea, mai ales cel care anticipează Nașterea Domnului, o perioadă de bucurie pentru credincioși, spune maica Alexandra.
Maica ALEXANDRA: Postul este o bucurie pentru maici, pentru toți călugării. Este o bucurie, ne pregătim de Nașterea Mântuitorului cu sufletul curat, prin post. Postul curățește sufletul, împreună cu rugăciunea.
Măicuțele de la mănăstirea nu au timp de plictiseală. Cât unele se ocupă de gospodărie, altele au treabă pe la bucătărie. Deși unele gospodine declară că meniul de post este unul scund, locutoarele mănăstirei declară că orice produs poate fi transformat în bucate delicioase.
DARIA DOGOTARI, elevă la Liceul Grigore Grigoriu: Postul Nașterii Domnului este un post ușor dat fiind faptul că este un post al bucuriei. În această perioadă în bucătăria mănăstirii leguma potrivită pentru a prepara mâncărurile de post este dovleacul. Astăzi vom prepara piureua de dovleac. Pentru această rețetă avem nevoie aproximativ un kilogram de dovlecel tăiat cubulețe. O ceapă mijlocie de asemenea tăiată cubulețe, doi căței de usturoi tăiați rondele, sare după gust. Jumătate de linguriță de piper alb și două cuișoare măcinate.
Bucatele trebuie să fie gătite nu doar cu ingrediente fizice, cred măicuțele. Orice mâncare este mai gustoasă, dacă pui în ea și un pic de dragoste, spun ele.
Maica ALEXANDRA: În timpul preparării mâncării se face cu rugăciune atunci harul lui Dumnezeu coboară și pune ceea ce îi trebuiește mâncării să fie mai gustoasă. Nu absolut, postul nu e greu deloc să îl ții, mai ales acuma când se găsește toate celea.
Postul Crăciunului se încheie pe 7 ianuarie, atunci când ortodocșii de stil vechi sărbătoresc Nașterea lui Isus Hristos. Pînă atunci, bucatele se gătesc fără carne, lactate sau ouă. Doar în zilele de sâmbătă și duminică se dă dezlegare la pește.
NTV Moldova