Marcați
Guvernul și primăria Capitalei vor avea programe separate pentru sărbătorile de iarnă
14.12.2022, 18:31
Guvernul și primăria Capitalei vor avea programe separate pentru sărbătorile de iarnă. În timp ce autoritățile municipale au amenajat bradul și un târg de Crăciun în Piața Marii Adunări Naționale, ministerul Culturii a pus propriu brad în scuarul Palatului național Nicolae Sulac. Primarul capitalei, Ion Ceban susține că a solicitat guvernanților să organizeze o sărbătoare comună, însă nu a primit niciun răspuns. Nici redacția noastră nu a reușit să obțină un comentariu din partea responsabililor de cultură din cadrul Executivului.

În Piața Marii Adunări Naționale sunt în toi lucrările de amenajare a pomului de Crăciun, dar și a târgului din preajmă. Bradul este deja împodobit, iar muncitorii lucrează la instalarea caruselurilor, a căsuței lui Moș Crăciun și a căsuțele din lemn pentru comercianți. Lucrările sunt asigurate de muncitorii primăriei Capitalei.

Între timp, ministerul Culturii anunță că va amenaja propriul târg de Crăciun pe strada 31 august, în preajma Palatului Național ”Nicolae Sulac”. Tot aici va fi instalată o scenă pe care vor evolua artiști din întreaga țară și vor fi amenajate 20 de căsuțe din lemn pentru meșterii populari și agenți economici.

Muncitorii care lucrează la amenajarea orășelului de Crăciun spun că lucrările sunt în plină desfășurare și urmează să fie finalizate săptămâna viitoare.

ALEXANDR CHIRCIU, muncitor: Am pregătit deja decorațiunile pentru fațadă. Acum le vom pregăti și pe cele exterioare. Săptămâna viitoare vom împodobi copacii cu ghirlande, deja avem decorați arbuștii. Iată, băieții pregătesc gărdulețul. Pregătirile pentru marea sărbătoare sunt în plină desfășurare.

Primarul general al Capitalei, Ion Ceban a declarat anterior că a depus un demers la adresa ministerului Culturii, prin care a propus consolidarea eforturilor în pregătirea programului de sărbătoare, astfel încât să se facă economii la consumul energetic, însă nu a primit niciun răspuns.

ION CEBAN, primarul general al Capitalei: Noi am transmis scrisoare la Guvern prin care am solicitat să ne unim eforturile în acest sens, pentru că nu e normal să existe doi brazi, două târguri. Nu avem niciun răspuns. Noi avem sponsori, nu este un lucru de ascuns. În ceea ce ține nemijlocit de toată infrastructura, am spus că exact cât ar cosuma 25 de apartamente. Noi am refuzat practic la toate manifestările culturale, pentru că colectivele sunt ale noastre, cele care vor participa, avem și sponsori. Nu avem cifrele finale, nu sunt atât de mari.

Am încercat să obținem un comentariu și de la ministerul Culturii. Purtătoarea de cuvânt a instituției, Liuba Lupașco a declarat pentru NTV Moldova că nu are competența să răspundă la astfel de întrebări și a promis că ne face legătura cu o persoană responsabilă. Până în momentul difuzării știrii, nu am primit un răspuns de la ministerul Culturii. În același timp, locuitorii capitalei sunt mai puțin interesați de neînțelegerile autorităților. Ei spun că orice eveniment organizat de sărbători este binevenit.

Autoritățile municipale au anunțat că vor aprind luminițele pe bradul din Piața Marii Adunări Naționale pe 17 decembrie. În același timp, ministerul Culturii declară că va da startul sărbătorilor de iarnă pe data de 23 decembrie.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).