Marcați
Încă o ieftinire a carburanților
14.12.2022, 18:04
Pe 15 decembrie, benzina cu cifra octanică 95 va putea fi cumpărată la stațiile PECO cu 22 de lei și 79 de bani pentru un litru, sau cu 20 de bani mai puțin decât astăzi. În același timp, motorina va costa 23 de lei și 17 bani per litru, cu 5 bani mai puțin. Noile prețuri plafon au fost publicate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Potrivit ANRE reducerea prețurilor la carburanți are loc în contextul în care se atestă în continuare un nivel scăzut al cotațiilor Platts atât la benzină, cât și la motorină. Regulatorul precizează că ieftinirea cumulată a carburanților comparativ cu valorile maximale din luna iunie a anului curent este de 10 lei și 91 de bani pentru un litru pentru benzina COR 95 și de 9 lei și 24 lei per litru pentru motorina standard, ceea ce reprezintă o descreștere cu 32,18 la sută și, respectiv, 28,46 la sută. Pe parcursul ultimei perioade, cotațiile Platts s-au diminuat semnificativ, ajungând sub 700 de dolari per tonă la benzină și în jur de 800 dolari per tonă la motorină, fapt care a permis reducerea prețului la pompă pentru ambele tipuri de carburanți spre nivelul de 23 lei pentru un litru. Astfel valorile au ajuns de până la declanșarea invaziei militare a Federației Ruse în Ucraina. ANRE asigură consumatorii din Moldova că nivelul prețurilor la produsele petroliere este influențat doar de evoluțiile pe piața internațională, fiind exclusă posibilitatea intervenției companiilor petroliere în procesul de stabilire a acestora.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).