Marcați
Trei sisteme de irigare urmează să fie reabilitate cu ajutorul financiar al Băncii Mondiale
14.12.2022, 17:54
Trei sisteme mari de irigare urmează să fie reabilitate în viitorul apropiat cu ajutorul financiar al Băncii Mondiale. Este vorba de raioanele Briceni, Cahul și Ștefan Vodă, unde noile sisteme vor cuprinde în jur de zece mii de hectare, care vor avea acces la apă. Anunțul a fost făcut de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, în cadrul unei discuții online cu reprezentanții Direcțiilor raionale de agricultură.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea a declarat că un factor care a influențat alegerea celor trei raioane a fost faptul că deja există un studiu de fezabilitate pentru reconstrucția sistemelor de irigare. Documentele au fost pregătite în cadrul programului Compact, realizat mai mulți ani în țara noastră.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: Nici acesta nu era cel mai important factor. Cel mai important factor că pe teritoriul acestor primării și în raza de acțiune a acestor sisteme de irigare noi aem asociații ale utilizatorilor de apă extrem de viabile. Foarte vii. Acolo avem oameni care deja investesc din contul persoanelor juridice sute de mii, în unele cazuri chiar și milioane de lei sunt gata ei să investească.

În același timp, ministrul Bolea susține că după reabilitare, sistemele de irigare vor fi transmise în gestiunea asociațiilor utilizatorilor de apă, care trebuie să aibă grijă să investească în întreținerea lor.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: Noi avem câteva sisteme reablitate prin programul Compact si sunt folosite în proporție de 30%. Adică pe de o parte sunt investițiile poporului American, care a fost un cadou țării noastre și folosit în proporție de 25-30%. Lucrul acestea este inacceptabil. În același timp, noi avem secetă și avem agenți economici care nu conștientizează care este importanța acestor sisteme.

În această ordine de idei, ministrul Vladimir Bolea declară că proiectul de reabilitare a sistemelor de irigare ar putea fi extins. Guvernul francez a pregătit un proiect de finanțare cu 44 de milioane de euro a sistemelor de irigare în Moldova, doar că la scară mai mica. Pentru aceasta, producătorii agricoli trebuie să se asocieze.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: Ministerul nu va susține niciun proiect de restabilire și de investiții în sistemele de irigare, dacă acolo nu există o asociație viabilă.

Ministrul Agriculturii a mai explicat că la fiecare sistem de irigare va fi doar o asociație a utilizatorilor de apă, iar fiecare membru va investi în întreținerea acestuia. Pentru cei care vor refuza calitatea de membru, costul apei va fi mult mai mare.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: Oameni care nu intră în Asociație, dar vor să folosească apa, pentru ei apa va costa triplu sau de patru ori pentru că sistemul trebuiește întreținut, reparat în timpul anului. Noi înțelegem că la noi sunt așa-numiții hâtrișori, care nu au interesul să intre și să plătească contribuția la asociație și la întreținere, dar vor apă când nu plouă afară, iar când plouă ei sunt cei mai deștepți și nu vor să contribuie cu nimic. Evident că trebuie să contribuie cu plăți mai mari la consumul de apă.

Totodată, în perioada 7- 16 noiembrie, în țara noastră, s-a aflat o echipă de experți ai Agenției Franceze pentru Dezvoltare, care au întreprins un șir de vizite în teritoriu pentru a se familiariza cu situația din sectorul de irigare. Experții urmează să elaboreze un studiu de pregătire a proiectului pentru programul de adaptare și atenuare la schimbările climatice prin consolidarea și modernizarea sectorului de irigare.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).