Seceta din acest an a afectat în proporție de 60 la sută recolta de porumb. În același timp, grâu a fost recoltat cu 24 de procente mai puțin decât anul trecut. Acestea sunt datele unui studiu realizat de misiunea Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite, aflată în țara noastră în perioada 10-28 octombrie. Experții străini constată că, seceta severă, criza energetică și războiul din Ucraina au avut un impact puternic asupra sectorului agroalimentar din Republica Moldova, însă unele probleme pot fi soluționate prin intervenții de urgență pe termen scurt și măsuri de adaptare la riscurile climatice.
Misiunea de evaluare a Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite a venit în țara noastră la solicitarea Guvernului pentru a estima situația din sectorul agricol. Potrivit raportului misiunii FAO, în perioada 2021-2022 sectorul agricol din Moldova a fost afectat de mai multe șocuri. Este vorba de seceta severă, prețurile record la imputuri și carburanți, precum și pirederea accesului la piețele din Federația Rusă, Belarus și Ucraina. În consecință, producția globală a cerealelor în acest an este prognozată la nivel de un milion 760 de mii de tone - nivel sub media ultimilor cinci ani.
RAIMUND JEHLE, reprezentant FAO în Republica Moldova: A scăzut semnificativ producția, cu aproximativ cu 43 de procente comparativ cu media pe ultimii cinci ani. În ceea ce privește porumbul, recolta a scăzut chiar cu 60 de procente. La fel am văzut o scăderea la producția de floarea-soarelui, care a fost afectată printr-o reducere de 26 de procente din recoltă, comparativ cu ultimii cinci ani și la fel producția de secară.
Misiunea FAO recomandă autorităților de la Chișinău să aplice un set de măsuri de urgentă pentru a sprijini sectorul agricol cel puțin până la următoarea recoltă din 2023. În special, experții străini se referă la susținerea producătorilor mici, având în vedere contribuțiile lor esențiale la securitatea alimentată pe plan național, în special în sectorul zootehnic. În aceste condiții, reprezentanții FAO au menționat un alt sector afectat de secetă -cel al furajelor, care vor fi insuficiente până la noul sezon agricol. În aceste condiții, organizația intenționează să ofere un suport pentru fermierii care cresc animale.
RAIMUND JEHLE, reprezentant FAO în Republica Moldova: Noi avem 3,3 mln de dolari disponibili datorită agenției austriece și datorită Japoniei, pe care îi folosim pentru a susține contribuțiile și pentru a procura aceste furaje pentru animale, împreună cu PNUM. La fel, noi încercăm să mai identificăm resurse, pentru a oferi susținere sectorului dat.
Totodată, Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite, atenționează că lipsa precipitațiilor și a umidității în straturile inferioare ale solului ar putea pune la grea încercare ramura agricolă în următorul sezon. În acest context, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a declarat că dezvoltarea sistemelor de irigare sunt o prioritate a autorităților.
VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: Noi vom face programe de susținere prin metoda sistemelor de irigație, ca să facă față schimbărilor climatice. Noi chiar ieri am avut cu Banca Mondială o întâlnire, la care am vorbit despre trei sisteme mari de irigare, care vor fi reanimate din partea statului. Vorbim de localitățile Briceni, Ștefan Vodă, Etulia și Alexandru Ioan Cuza, cu o investiție minimă de 25 de milioane de dolari. Vorbim despre agenția franceză, care sperăm să i-a o decizie și să investească o sumă de 44 de milioane de dolari.
FAO este un partener strategic de dezvoltare pentru agricultură și sistemele alimentare din Republica Moldova și în ultimii cinci ani a oferit asistență în cadrul Cadrului de programare pe țară 2016–2022, concentrându-se pe creșterea competitivității sectorului agroalimentar, încurajarea agriculturii durabile și a dezvoltării rurale și îmbunătățirea capacității de gestionare durabilă a resurselor naturale și de gestionare a riscurilor de dezastre. Un nou cadru de cooperare pentru perioada 2023–2027 este în curs de dezvoltare. Din martie 2022, FAO a inițiat și implementează un program de urgență în Republica Moldova cu un buget total de aproape 3 milioane USD din care 500 000 USD constituie fondurile proprii ale organizației, iar restul sunt mobilizate prin contribuția altor donatori.
NTV Moldova