Marcați
Lemnele din România încă nu au ajuns în Moldova
13.12.2022, 18:35
Lotul de 200 de mii de metri steri de lemne, promis de România încă nu au ajuns în țara noastră. Încărcătura urma să fie adusă în Republica Moldova până la finele acestui an, însă consturile sunt prea mari, anunță ministerul Mediului. Instituția dă asigurări că încă mai negociază cu autoritățile de la București acest ajutor, însă nu poate spune când și dacă vor mai ajunge lemnele de foc în gospodăriile din țară.

VLADIMIR MADAN, ofițerul de presă al Ministerului Mediului: Conform memorandumului, urma să fie până la Anul Nou. Dar au apărut anumite neclarități în legătură cu prețul și cu eficiența faptului dacă este cazul să fie importat sau nu. Atunci se discuta despre 200 de roni metrul cub. Respectiv, ar ieși un pic mai mult decât lemnul din Republica Moldova și plus aici adăugați deja transportul, factorul uman. Prețul ar fi un pic mai mare decât cel de aici.

În aceste condiții, ofițerul de presă al Ministerului Mediului, Vladimir Madan, nu a putut numi un termen exact când va ajunge lotul de lemne de foc la solicitanții din Republica Moldova. De altă parte, Agenția "Moldsilva" așteaptă finalul negocierilor dintre guvernele celor două state privind stocurile disponibile și prețul oferit. Republica Moldova are nevoie de acest lemn, deoarece ocolurile silvice din țară nu au reușit pînă în prezent să asigure cu cei trei metri steri de masă lemnoasă toate gospodăriile solicitante. Motivul este recoltarea lemnului cu întârziere mult mai mare decât în anii precedenți.

În data de 5 octombrie, în ședința Guvernului de la București, a fost aprobat un memorandum prin care România va acorda țării noastre 200 de mii de metri steri de masă lemnoasă. Ministrului Mediului român, Tanczos Barna, a anunțat atunci că lemnul va fi distribuit de Romsilva prin Agenția "Moldsilva" la prețul de 200 de RONI pentru un metru cub, fără TVA, ceea ce înseamnă o sumă totală de 26 de milioane de lei, care urmează să fie suportată de "Moldsilva".

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).