Marcați
SUA vor acorda țării noastre 42 de milioane de dolari pentru consolidarea securității energetic
13.12.2022, 17:38
Statele Unite ale Americii vor acorda țării noastre încă 42 de milioane de dolari pentru consolidarea securității energetice. Anunțul a fost făcut de ambasadorul SUA în țara noastră, Kent Logsdon, în cadrul unui eveniment ce vizează extinderea programelor USAID în acest sens. Scopul este acordarea sprijinului în contextul provocărilor din această iarnă, precum și deblocarea potențialului energetic al țării, prin achiziționarea dronelor de inspectare și depistare rapidă a defecțiunilor de pe liniile electrice, a generatoarelor electrice pentru spitale și a altor utilaje necesare pentru sistemul energetic.

KENT DOYLE LOGSDON, ambasadorul SUA la Chișinău: Sunt bucuros să anunț o investiție suplimentară de 42 milioane de dolari pentru sectorul energetic al Moldovei. Această finanțare suplimentară prin proiectul USAID securitate energetică a Republicii Moldova, sau MESA va sprijini sectorul energetic în abordarea provocărilor actuale și va facilita dezvoltarea unui viitor energetic curat și sigur. Combinat cu investiția inițială a Statelor Unite de 17 milioane de dolari din martie, MESA va mobiliza acum circa 60 de milioane de dolari pentru a promova un sector energetic independent, durabil și curat.

Totodată, ambasadorul SUA la Chișinău, Kent Logsdon, a declarat că Moldova se confruntă cu provocări energetice serioase, din cauza că timp de 30 de ani a fost dependentă de gazele naturale și energia electrică din Rusia. În acest sens, diplomatul a declarat că Statele Unite, împreună cu Guvernul Republicii Moldova lucrează în parteneriat pentru o viziune comună a securității enegetice durabile, bazată pe surse diversificate.

KENT DOYLE LOGSDON, ambasadorul SUA la Chișinău: Moldova poate mobiliza sute de milioane de dolari investiți în proiecte locale de energie regenrabilă și eficiență energetică. Acest lucru va ajuta Moldova să îndeplinească standaredele europene de energie curată, precum și să producă energie electrică viabilă și accesibilă pentru cetățeni și întreprinderi.

Grație noului sprijin din partea Statelor Unite, autoritățile urmează să procure 10 drone de inspectare și depisatre rapidă a defecțiunilor liniilor de transmisie, 50 de generatoare pentru spitale și alte organizații prestatoare de servicii publice, sisteme de stocare a energiei pentru echilibrarea variațiilor de putere în sistem, precum și echipament pentru dotarea Laboratorului Electroenergetic al UTM. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, s-a declarat convins că grație acestui proiect, țara noastră nu va mai fi niciodată dependentă de o singură sursă de energie.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: Din decembrie, cel puțin malul drept, nu mai consumă gaz de la Gazprom, iar rezervele și contractele pe care le avem, cred eu, nu o să le dau cifre, dar o să ne scoată din această iarnă cu bine. Sunt tare optimist că, încă într-un an de zile, o să fim printre lideri, cel puțin în comunitatea energetică, care a implementat standarde europene și internaționale pe piețele energetice. Proiectele de infrastructură se mișcă cu o viteză mai bună și avem un plan strategic în acest sens. Țara noastră, copiii mei, niciodată nu o să mai fie dependenți de o singură sursă.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).