Marcați
Spitalele, în subordine ministerială
13.12.2022, 17:12
Spitalele raionale vor trece în subordinea ministerului Sănătății. Un proiect de lege, care prevede acest lucru, a fost elaborat de deputații fracțiunii PAS și urmează să treacă toate procedurile legale pentru adoptare. Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a dat asigurări că nu este vorba despre închiderea instituțiilor spitalicești, ci doar despre scoaterea lor în afara politicului și dezvoltarea acestora.

Potrivit autorităților proiectului de lege, situația din spitalele raionale este precară, iar oamenii nu au acces la servicii medicale de calitate. În această ordine de idei, ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că spitalele raionale nu sunt dotate suficient, iar investițiile pe care trebuie să le facă autoritățile publice locale în infrastructura acestor instituții sunt derizorii. Un alt scop al proiectului este depolitizarea spitalelor raionale.

În același timp, ministrul Nemenreco susține că în ultimii ani ministerul Sănătății este cel care investește în spitalele raionale. Astfel, pe parcursul anilor 2021-2022 în aceste instituții s-a adus utilaj și echipament în valoare de un miliard 500 de milioane de lei. Ministrul Sănătății a dat asigurări că proiectul de lege nu-și propune închiderea instituțiilor spitalicești, ci dimpotrivă – dezvoltarea lor.

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătății: Ministerul Sănătății nu are planuri să închidă niciun spital și la finalizarea acestui proces niciun lucrător medical nu va fi disponibilizat, nu vor suferi schimbări pe interior, nu vor fi schimbați managerii. Se efectuează doar transferul rolului de fondator de la autoritatea publică locală, care nu are capacitățile necesare pentru dezvoltarea spitalelor, la ministerul Sănătății.

În Republica Moldova există 71 de spitale publice, inclusiv 35 de spitale raionale, 10 municipale, 15 republicane, 11 spitale departamentale și 14 spitale private.

NTV Moldova

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).