Guvernul se va conforma deciziei Curții Constituționale, care impune majorarea salariilor în sistemul judiciar
Guvernul se va conforma deciziei Curții Constituționale de săptămâna trecută, care impune majorarea salariilor în sistemul judiciar. Declarația a fost făcută de ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi în cadrul prezentării în Parlament a proiectului legii bugetului de stat pentru anul 2023. După emiterea hotărârii înaltei Curți, 275 de magistrați din țară au cerut creșterea lefurilor în corespundere cu nivelul inflației.
Decizia privind ajustarea salariilor judecătorilor la rata medie a inflației a fost luată, pe data de 6 decembrie, de membrii Curții Constituționale, după ce Consiliul Superior al Magistraturii a contestat unele prevederi legislative în acest sens. Potrivit reprezentanților judecătorilor, coeficienții stabiliți de Legislativ nu au mai fost modificați de patru ani. În cazul operării ajustărilor solicitate, salariile magistraților se vor mări cu aproximativ 20 la sută.
DOMNICA MANOLE, președintele Curții Constituționale: Având în vedere că inflația erodează valoarea salariului și subminează securitatea financiară, Curtea a reținut că remunerația judecătorilor trebuie protejată de fluctuațiile monetare. Acest obiectiv poate fi realizat prin ajustarea salariilor în baza ratei inflației sau în baza altor mecanisme care țin cont de evoluția prețurilor la produsele și serviciile de bază, ca în cazul indexării pensiilor. Nivelul salariului influențează decizia judecătorilor de a rămâne sau nu în profesie. Majoritatea judecătorilor intră în profesie atunci când sunt tineri, proiectându-și o carieră de durată. Ei nu trebuie puși în situația de a-și epuiza resursele personale sau de a se îndatora, pentru a rămâne în profesie.
Cererea de creștere a remunerației în sistemul judecătoresc, semnată de 275 de magistrați din țară a fost discutată la Parlamentul în cadrul prezentării pentru prima lectură a proiectului bugetului de stat pentru anul 2023. Reprezentații Guvernului spun că se vor conforma deciziei Curții Constituționale.
VASILE BOLEA, deputatul fracțiunii BCS: Referitor la hotărârea care a fost luată de către CC, ea este foarte simplă. Atâta timp cât ministrul Finanțelor va ține cont și va majora salariile judecătorilor cu inflația din anul precedent. Atâta timp cât nu se va respecta această normă, va fi o normă neconstituțională pentru întregul buget. În această ordine de idei, să înțeleg că veți veni cu rectificare la lectura a doua pentru judecători.
DUMITRU BUDIANSCHI, ministrul Finanțelor: Noi o să vedem cum trebuie de interpretat aceea ce a fost enunțat și ne vom conforma probabil deciziei. Cel puțin noi o să venim cu această rectificare în buget, deja Parlamentul va decide. Eu aș prefer totuși să nu creăm aceste tensiuni între domenii, fiindcă o majorare nesemnificativă într-un domeniu, duce imediat la o nemulțumire în alt domeniu, care spune că noi suntem mai importanți.
Acum, un judecător din prima instanță cu un stagiu mai mic de 6 ani primește un salariu de 20.600 de lei pe lună. Dacă va fi operată schimbarea în buget, salariul lui ar putea ajunge la 27.795 de lei. Un judecător de la o Curte de apel cu un stagiu de muncă mai mic de 15 ani are un salariu de aproximativ 25 de mii de lei, iar după majorarea „valorii de referință” ar putea ridica 33.500 de lei. Judecătorii de la CSJ și membrii CSM cu stagiul sub 16 ani primesc acum 30.654 de lei pe lună. După majorare, lefurile lor ar putea ajunge la 41.266 de lei. Potrivit portalului instanțelor judecătorești, în total în Moldova sunt aproximativ 380 de judecători.
NTV Moldova