Marcați
Bugetul asigurărilor sociale, votat
12.12.2022, 17:27
Pensiile vor fi indexate anul viitor doar cu 14,1 la sută, chiar dacă nivelul inflației va fi de aproximativ 30 de procente la finele anului curent. Acest lucru este prevăzut de proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat, adoptat în prima lectură. Documentul mai prevede majorarea unor alocații pentru familii și creșterea salariilor în sistemul bugetar.

Potrivit legislației în vigoare, pensiile de indexează anual la 1 aprilie în baza coeficientului inflației pentru anul precedent. Chiar dacă inflația în acest an se apropie de 30 de procente, autoritățile au anunțat anterior că indexarea va fi făcută doar cu 14,1 la sută. Decizia a nemulțumit opoziția parlamentară.

DIANA CARAMAN, deputatul fracțiunii BCS: În asta constă rolul unui Guvern, să găsească bani pentru asigurarea necesităților cetățenilor, în special a celor care sunt într-o situație precară, trebuie să recunoaștem cu toții acest lucru. Această decizie a stârnit nemulțumirea tuturor oamenilor. Am avut întrevederi sâmbătă cu oamenii la Bălți, duminică la Edineț.

Potrivit ministrului muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, care a prezentat documentul în Parlament, în prezent bugetul nu-și poate permite o indexare conform legislației în vigoare, sau în baza nivelului inflației pentru anul precedent. În această ordine de idei, ministrul Spatari a anunțat că în scurt timp în Parlament se va veni cu un proiect de lege privind colectările la bugetul de stat, pentru a combate fenomenul muncii nedeclarate.

În același timp, bugetul asigurărilor sociale prevede o majorare a salariilor în sistemul bugetar cu 1500 de lei. Va crește și indeminzația unică la nașterea copilului până la 10 932 de lei. O majorare se prevede și pentru ajutorul de șomaj a mai multor tipuri de alocații și a ajutoarelor sociale, inclusiv a celui de șomaj – până la 2043 de lei. Ministrul Spatari a accentuat că această prestație nu va fi plătită decât 12 luni.

În cadrul ședinței Parlamentului, Marcel Spatari a fost întrebat și despre ajutorul de deces, care a rămas la nivelul anilor precedenți – 1100 de lei.

Proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023 a fost aprobat în prima lectură cu venituri totale de aproximativ 38,7 miliarde de lei, în creştere cu 7,5 miliarde de lei sau cu 24,1 la sută față de anul 2022. Aceeași sumă de 38,7 miliarde de lei este prognozată și la capitolul cheltuieli.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).