Marcați
Examenele pentru obținerea carnetului de șofer vor fi susținute după o nouă metodologie
12.12.2022, 15:35
Examenele pentru obținerea carnetului de șofer vor fi susținute după o nouă metodologie. Agenția Servicii Publice anunță că, începând cu ziua de astăzi candidații, care vor să obțină dreptul de a conduce un vehicul, vor trebui să se încadreze într-un timp de probă cronometrat. Durata examinării va fi diferențiată în funcție de categoria la care sunt testați solicitanții. Totodată, potrivit noii metodologii, rezultatele probelor teoretice și practice vor putea fi contestate în termen de trei zile.

Potrivit Agenției Servicii Publice, noua metodologie corespunde prevederilor Regulamentului privind procedura de examinare pentru obținerea dreptului de a conduce vehicule, emiterea și valabilitatea permisului de conducere, intrat în vigoare la 10 mai 2022, și reglementează procedura de desfășurare a examenului. Astfel, timpul minim rezervat pentru desfășurarea probei practice a examenului pentru obținerea dreptului de a conduce vehicule este stabilit după cum urmează: ”La categoriile B şi BE timpul minim rezervat desfășurării probei practice este de 25 minute. Suplimentar la acest timp, candidații vor efectua manevrele speciale de conducere pe traseu. La categoriile C, CE, D şi subcategoriile C1, C1E, D1, DE timpul minim rezervat desfășurării probei practice este de 45 minute, care, la fel, nu include timpul exercitării în siguranța de către candidat a manevrelor speciale de conducere, pe traseu”, notează Agenția Servicii Publice.

Autoritățile subînțeleg prin manevre speciale pe care candidații le vor efectua suplimentar la proba practica de pe traseu ”Menținerea benzii la deplasarea în marșarier pe o distanță de circa 20 m; întoarcerea vehiculul în sens opus, folosind mersul înainte şi înapoi(1 tentativă din 3 mișcări) și încadrarea vehiculului în limitele spațiului de parcare, la intrare sau la ieșire”, mai precizează ASP.

De asemenea, a fost reglementată și procedura de contestare a probelor de examen. Persoanele care nu sunt de acord cu rezultatele examenului la proba teoretică sau la proba practică, în termen de trei zile lucrătoare, pot depune contestații. Cererea de contestare se depune la subdiviziunea care a asigurat examinarea din cadrul Departamentului înmatriculare a mijloacelor de transport și calificare a conducătorilor auto al Agenției, în formă scrisă.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).