Marcați
Moldovenii nu reușesc să facă economii
9.12.2022, 18:06
Doar o persoană din zece din Republicii Moldova reușește să facă față cheltuielilor și în același timp să facă și economii financiare. Iar majoritatae dintre cei care reușesc să-și strângă o parte din venituri, preferă să-i țină acasă, în locul depozitelor bancare. Concluziile au fost făcute de expertul în politici economice, Veaceslav Ioniță, în baza unui sondaj de opinie realizat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul” .

Participanții la măsurarea sociologică au fost întrebați despre situația financiară a familiei lor. Astfel, peste 50 la sută dintre ei au spus că nu au economii financiare, iar aproximativ 25 la sută declară că chiar au datorii. Doar 23 la sută dintre respondenți au menționat că și-au făcut rezerve de bani, iar peste 4 la sută nu au avut un răspuns.

Același sondaj arată că peste 40 de procente dintre cei care reușesc să facă economii, preferă să le țină în lei moldovenești. Doar puțin peste 10 la sută preferă valuta pentru rezervele lor financiare. Am întrebat mai mulți trecători dacă pot face economii în această perioadă, mulți dintre ei au răspuns că abia de se descurcă la plata facturilor.

Sondajul de opinie a fost realizat în Republica Moldova, în perioada 16-23 noiembrie, pe un eșantion de 1015 persoane cu vârstă de 18 ani și mai mult, din 13 regiuni geografice ale țării. Sondajul are o marjă eroare de +3% și a fost realizat de către CBS-Reseasch п la comanda Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” .

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).