Marcați
În municipiul Bălți scumpește călătoriile cu troleibuzul
9.12.2022, 18:01
După Chișinău și municipiul Bălți scumpește călătoriile cu troleibuzul. Din 1 ianuarie 2023, un tichet de călătorie cu transportul electric în capitala de nord a țării va costa cinci lei, față de trei lei în prezent. O decizie în acest sens a fost aprobată, astăzi, de Consiliul municipal Bălți.

Potrivit șefei Întreprinderii Municipale ”Direcția de troleibuze Bălți”, Elena Maximciuc majorarea tarifului este condiționată de scumpirea energiei electrice. Ea a menționat că de o săptămână, întreprinderea achită în orele de vârf pentru energia electrică un tarif de 10 lei și 80 de bani pentru un kilowatt\oră. Totodată, funcționara a explicat că întreprinderea este impusă de legislația națională să majoreze și salariile angajaților, iar astfel cheltuielile cresc și mai mult.

ELENA MAXIMCIUC, administrator al ÎM ”Direcția de troleibuze Bălți: La calcularea prețului de cost, cheltuielile întreprinderii au fost luate din calculele salariului minim de 2.735, deoarece doar din luna iulie am trecut la 2.935. Vreau să vă atrag atenția că trebuia deja să trecem la 3.500 și din 1 ianuarie 4.000. Din păcate nu avem posibilitate financiară să trecem la așa cifre, deoarece suntem limitați la bugetul de finanțare și veniturile noastre care se formează pentru un kilometru de parcurs. Adică la majorarea sau micșorarea tarifului, veniturile noastre rămân neschimbate.

În același timp, Consiliul municipla Bălți a menținut programul de compensare a călătoriilor cu cu transportul electric urban pentru mai multe categorii de călători.

ELENA MAXIMCIUC, administrator al ÎM ”Direcția de troleibuze Bălți: De data asta am propus următoarele: copiii din clasa I-a până în a IV-a să circule gratuit anul împrejur. Elevii din clasa V-a până în a XII-a cu facilități pentru călătorie de 60 la sută, adică 100 de lei pentru biletul de călătorie. Studenții colegiilor și universităților facilități de 50 la sută. În afară de asta, pensionarii care au legitimații, de asemenea utilizează gratuit acest tip de transport.

Potrivit autorităților locale, chiar și după majorarea tarifului, întreprinderea municipală oricum va avea în 2023 un deficit de șase milioane de lei. Ultima dată, prețul pentru călătoriile cu transportul public din municipiul Bălți s-a majorat în luna martie a acestui an de la doi până la trei lei. În această vară și Consiliul municipal Chișinău a decis scumpirea serviciilor de transport urban. Din 1 iulie, călătorii plătesc șase lei pentru o călătorie cu troleibuzul și autobuzul, în loc de 2 lei anterior.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).