Compania Moldovagaz nu a încălcat prevederile contractului semnat cu furnizorul rus, Gazprom, atunci când a decis să stocheze în Ucraina o parte din gazele naturale primite pentru luna noiembrie. Declarația a fost făcută de șeful consiliului de administrare al companiei, Vadim Ceban în cadrul emisiunii ”Acces Direct” de la postul de televiziune NTV Moldova. Explicația vine după ce președintele rus, Vladimir Putin a cerut acum două zile să se facă o analiză asupra deciziei părții moldovenești de a opri o parte din gazul primit în țara vecină.
Potrivit președintelui Moldovagaz, Vadim Ceban, gazele care au fost stocate în Ucraina fac parte din volumul livrat de Gazprom pentru luna noiembrie, atunci când din cauza economiilor nu a fost folosit în totalitate. În același timp, plățile pentru acest gaz au fost transmise furnizorului rus. Concernul a confirmat anterior plata transmisă. Astfel, potrivit lui Ceban, Moldovagaz nu a încălcat nicio prevedere a contractului prin acțiunile sale.
VADIM CEBAN, președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz: Republica Moldova și participanții pe piața gazelor naturale din Republica Moldova cum este Moldovagaz, Energocom, și alți traderi sau furnizori noi ne conducem de legislația națională. Sunt anumite reguli după care noi ne conducem, de aceea eu consider că nu a fost nici o încălcare a contractului cel puțin din partea noastră, contractul de furnizare a gazelor între Moldovagaz și Gazprom și respectiv gazele care au fost vândute pe piața angro acele surplusuri au fost vândute Energocomului care a avut dreptul just legal să le stocheze unde își dorește.
Mai mult, potrivit lui Vadim Ceban, nu este pentru prima dată când Moldovagaz face stocuri de gaze din achizițiile de hidrocarbură rusească.
Explicațiile șefului de la Moldovagaz au venit în contextul cererii președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, să se facă lumină asupra rezervelor moldovenești de gaze pe teritoriul Ucrainei.
Recent, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că Republica Moldova are în depozitele din Ucraina și România aproximativ 250 de milioane de metri cubi de gaze, care ajung pentru consum în următoarele două luni. Totodată, compania Energocom face achiziții zilnice de pe piața europeană pentru a suplini stocurile.
NTV Moldova