După anunțul făcut de Guvernul Marii Britanii cu privire la măsurile restrictive aplicate oligarhilor Vladimir Plahotniuc și Ila Șor, Executivul de la Chișinău susține că a pregătit o inițiativă legislativă care transpune sancțiunile internaționale în legislația Republicii Moldova. Aceasta prevede că statul va putea îngheța bunurile persoanelor incluse în lista sancțiunilor și a persoanelor afiliate, retragerea licențelor companiilor, dar și refuzul de intrare în țară pentru străinii, care au legătură cu cei vizați.
Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a anunțat că așa-numitul proiect al Legii Magnițki Moldova a fost inspirat din legislația SUA, Canada, Lituania și Marea Britanie. Documentul va clarifica cine sunt persoanele sau agenții economici care pot fi supuși sancțiunilor.
SERGIU LITVINENCO, ministrul Justiției: Aici vor fi în primul rând persoanele care au fost incluse în lista sancțiunilor internaționale, dar totodată măsurilor sancționatorii vor fi supuse și peroanele care nu au fost incluse în lista de sancțiuni, dar care au anumite legături directe sau indirecte cu persoanele incluse în lista sancțiunilor.
Un alt bloc din proiectul legii vizează modalitatea de transpunere în legislația națională a sancțiunilor internaționale. Potrivit inițiativei, activele și bunurile deținute de cei vizați de sancțiuni pe teritoriul Republicii Moldova, vor fi înghețate.
SERGIU LITVINENCO, ministrul Justiției: Aceasta înseamnă că ei nu vor putea să vândă aceste bunuri, să le doneze sau să le transfere către alte persoane. Totodată, va fi interzisă punerea la dispoziție a persoanelor respective a oricăror bunuri după cum se va putea interzice și furnizarea oricăror servicii financiare către aceste persoane. De exemplu, deschiderea unui cont bancar, efectuarea transferurilor bănești, beneficierea de credite.
Sancționate vor fi și companiile, care vor avea legături cu persoanele incluse în lista de sancțiuni.
SERGIU LITVINENCO, ministrul Justiției: Pentru ca aceștia să își poată desfășura activitatea normală și totodată să se conformeze măsurilor restrictive internaționale ele vor putea să se adreseze către autoritățile competente ale Republicii Moldova, pentru a se numi supraveghetori a acestor companii. În cazul persoanelor în privința cărora au fost adoptate sancțiuni internaționale, cetățeni străini și apatrizi se va putea aplica măsura de nepermitere de a intra pe teritoriul Republicii Moldova. Totodată, în cazul acelorași persoane acest fapt va servi drept temei și pentru anularea a oricăror vize eliberate persoanelor date, precum și pentru refuzul de acordare a lor în viitor.
Un alt aspect important din proiectul de lege constă în posibilitatea retragerii licențelor și autorizațiilor companiilor care aparțin sau sunt afiliate persoanelor incluse în așa-zisa listă Magnițki. Sergiu Litvinenco a accentuat că un domeniu vizat este cel al radiodifuziunii.
SERGIU LITVINENCO, ministrul Justiției: Consiliul Audiovizualului va putea retrage licența companiilor care aparțin sau sunt afiliate persoanelor incluse în lista de sancțiuni. Totodată, proiectul prevede că Consiliul Audiovizualului va fi obligat să retragă licența în cazul în care un post de televiziune promovează imaginea persoanei fizice sau juridice incluse în lista de sancțiuni.
Proiectul de lege urmează să fie aprobat în ședința Guvernului, după care va fi trimis Parlamentului spre adoptare. Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco și-a exprimat speranța că documentul va intra în vigoare până la finele anului curent.
NTV Moldova