Marcați
Încă o țară anunță sancțiuni pentru Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor
9.12.2022, 13:09
Încă o țară anunță sancțiuni pentru oligarhii fugari, Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor. Este vorba despre Guvernul Marii Britanii care a decis să aplice sancțiuni anticorupție pentru cei doi moldoveni, prin interdicția de a intra pe teritoriul britanic și înghețarea activelor.

Potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei Marii Britanii la Chișinău, "orice active deținute de Plahotniuc sau Shor în Marea Britanie, sau în oricare dintre Teritoriile de peste mări ale Marii Britanii precum Insulele Virgine Britanice sau Insulele Cayman, vor fi înghețate. Cetățenilor Marii Britanii li se va interzice toate tranzacțiile economice cu oricare dintre persoanele sancționate cărora li se refuză intrarea în Marea Britanie".

În acest context, ambasada Marii Britanii susține că aceste desemnări de sancțiuni oferă dovezi suplimentare ale angajamentului acestei țări de a combate corupția la nivel înalt în toate părțile lumii. Decizia Marii Britanii vine la câteva zile de la discursul ținut de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul unei conferințe anticorupție organizată de Transparency Internațional în care șefa statului a solicitat țărilor occidentale să pună umărul la returnarea banilor sustrași din Republica Moldova de către cei doi oligarhi.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: Dacă statele democratice urmăresc cu adevărat dezrădăcinarea corupției, ele ar trebui să-și revizuiască regulile privind gestionarea banilor furați. Și dacă statele democratice doresc să ajute democrațiile fragile să se recupereze mai repede după asemenea exoduri masive de capital, ele ar trebui să-și revizuiască regulile ce vizează restituirea activelor.

Decizia Guvernului Marii Britanii a fost comentat foarte scurt de politicianul fugar, Ilan Șor.

ILAN ȘOR, președintele PPȘor: Subiectul introducerii sancțiunilor împotriva mea îmi prvoacă doar un zâmbet ușor, deoarece nu are nicio reflecție asupra vieții mele.

Anterior, autoritățile Statelor Unite ale Americii au anunțat că Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor nu mai pot intra pe teritoriul său, iar toate activele pe care le au în această țară vor fi înghețate. De asemenea, cei doi oligarhi nu mai pot face afaceri în niciun stat SUA. Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor au părăsit Republica Moldova în vara anului 2019. Ei sunt acuzați de procuratura moldovenească de faptul că ar fi beneficiarii devalizării sistemului bancar al țării din care a fost sustras un miliard de euro. Cei doi fugari nu au comentat până în prezent decizia autorităților britanice.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).