Marcați
Moldova poate relua exportul în Rusia
8.12.2022, 17:57
Agricultorii din Republica Moldova pot relua exportul produselor sale pe piețele din Federația Rusă. Anunțul a fost făcut de către ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova în cadrul Conferinței Naționale ”Businesul Fructelor”. Deși calea este deschisă, problemele de logistică rămân mari, din cauza războiului din Ucraina. Producătorii susțin că cheltuielile de transport sunt prea mari pentru a asigura competitivitatea produselor moldovenești pe această piață.

După mai multe negocieri la nivel de expeți dintre Ministerul Agriculturii, ANSA și Rosselhoznadzor, piața de export pentru producătorii Moldoveni s-a redeschis. În acest moment doar 53 de companii au obținut permisul de export, însă Ministerul Agriculturii negociază cu instituțiile de resort din Federația Rusă ca lista să fie extinsă.

VLADIMIR BOLEA, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova: Am ferma convingere că în final va fi extinsă. Noi nu recunoaștem modalitatea asta de a extinde pentru o companie două, trei, trebuie să fie un mod foarte clar și transparent de decizii, agentul economic trebuie să știe a căror criterii trebuie să corespundă ca să poată să facă exporturi, deci prezența acestor liste este un impediment în fața exporturilor și lucrului în sine.

Chiar dacă este o piață mare, producătorii moldoveni nu pot câștiga mult din export. Chieltuielile de logistică sunt foarte mari, din cauza distanței mari care trebuie să fie parcursă, evitând teritoriul Ucrainei. În aceste condiții, merele moldovenești nu mai pot face concurență producției similiare din alte state.

CONSTANTIN FURCULIȚĂ, producător de mere din Soroca: Costurile de export astăzi știm că sunt prea mari, logistica costă între patru și cinci lei doar numai logistica, și atunci noi nu suntem competenți pe piața din Rusia astăzi, este o problemă deoarece pe piața rusească mai sunt țări ca Iranul, ca Turcia, Iranul are o logistică cu mult, cu mult mai ieftină și sunt mai competitivi și pentru noi este mai, noi avem acolo o nișă, mărul nostru este clasat ca măr bun, și avem o nișă dar cred că asta va fi numai la sfârșitul lunii martie-aprilie unde atunci țările concurente, țările, concurenții noștri vor avea mai puțin produs și atunci cred că vom fi și noi competitivi. Și dacă se va termina conflictul ăsta care este și vom avea o tranzită prin Ucraina, atunci lucrurile vor reveni la normal, dar din ceea ce vedem noi cred că asta nu va fi în următorii ani.

Potrivit reprezentanților asociației MoldovaFruct, costurile de transport au crescut nu doar pentru direcția rusă. Merele moldovenești sunt livrate în prezent în 30 de state, cheltuielile suportate de exportatorii fiind mai mari.

VITALIE GORINCIOI, președintele Asociației producătorilor și exportatorilor de fructe „Moldova Fruct”: Toate sunt legate cu războiul, deci noi astăzi avem comenzi enorme pentru mere în bazinul Golfului Persic, de am dovedi să trimitem, este foarte costisitoare este foarte costisitor și foarte încărcat logistic în legătură cu aceea ca și produsele ucrainene tot trec prin posturile vamale de pe Prut, dar căutăm posibilități ca să ducem această producție acolo unde ne plătesc bine.

Potrivit Asociației MoldovaFruct, în anul curent producătorii de mere au recoltat peste 400 mii de tone de mere. De la începutul anului 2022 până în prezent, producătorii din țară au exportat peste 183 de mii de tone de fructe.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).