Lipsa pieței de export a pus horticultorii în fața unei alegeri - continue să investească în producerea fructelor, sau renunță la livezi. Unii au decis că defrișarea acestora i-ar scăpa de probleme. Alții renunță la soiurile care nu sunt acceptate pe piața occidentală și încep totul de la zero. Motivele sunt diferite, însă finalul este același - ramura este lipsită de o parte din producție.
Acum 15 ani, agricultorul Semion Jelăuc din satul Mălăiești, raionul Orhei, a plantat livezi de cireș, de măr și de caise. Atunci, credea că va reuși să-și dezvolte afacerea, însă din cauza cheltuielilor considerabile pentru întreținerea plantațiilor, iar recent și din cauza războiului din Ucraina, care a afectat piața de desfacere, fermierul înregistrează doar pierderi.
Agricultorul spune că, pe lângă lipsa pieței de desfacere, este afectat și de costurile la inputuri, inclusiv pesticide, îngrășăminte și material săditor. În aceste condiții, nu i-a rămas decât să defrișeze livada și să se reprofileze în producerea culturilor multianuale.
Nu este singura livadă de pe pământurile satului Mălăiești, care a fost defrișată. Mai devreme și Alexei Ivanov, din aceeași localitate, a luat aceeaș decizie. Fermierul avea o livadă de măr, pe care a sădit-o acum 16 ani. Pe câmpul curățat, a fost semănat grâu de toamnă.
ALEXEI IVANOV, agricultor: Când era, mai duceau intermediarii în Belarus, Rusia. Cât de cât, soiurile de vară nu le prea preferă nici industria prelucrătoare, deoarece după conținut, au mai puțin decât cele de toamnă, dar în perioada aceea, practic, se făcea un ban. Era o rentabilitate. A mai apărut o întrebare, brațele de muncă. Așa livezi cer multă forță de muncă. Am considerat că nu este rentabil și, de aceea, a fost defrișată.
Alexei Ivanov nu a renunțat, însă, la ideea de a avea o livadă. Gospodăria bărbatului a plantat pe un alt teren o livadă superintensivă, îngrijită după ultimele tendințe ale ramurii.
Tendința de defrișare a livezilor din țară este urmărită de ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Ministrul Vladimir Bolea susține că este un proces firesc, iar autoritățile susțin crearea unor plantații noi și mult mai performante.
VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: Astăzi sunt defrișate livezile foarte vechi, bătrâne, clasice, care dau până în 30-35 de tone. Nu pot concura cu nimeni. Din acest considerent ele sunt defrișate și statul plătește subvenții pentru acest gen de activitate. Vor planta altele noi. Noi subvenționăm și plantarea de livezi noi, cu productivitate înaltă și să înțelegeți că livezile au o perioadă de creștere, apoi merge procesul de tăiere. După care se plantează altele noi. Ca și tot, are un început și sfârșit.
Totodată, ministrul a declarat că, deocamdată, nu se cunoaște câte livezi au fost defrișate.
NTV Moldova