Asigurarea, scut împotriva abuzurilor
8.12.2022, 15:06
Majorarea de peste trei ori a costului asigurării medicale în 2023 are scopul să repare o greșeală din ultimii ani, dar și să stopeze abuzurile din partea agenților economici și a celor care nu sunt angajați în câmpul muncii. Explicația vine din partea premierului, Natalia Gavrilița, care s-a arătat deranjată de faptul că responsabilii din domeniu nu au comunicat explicat populației despre decizia autorităților.
Guvernul a aprobat, miercuri, proiectul bugetului fondurilor asigurărilor obligatorii în medicină, cu venituri și cheltuieli în sumă ede ste 14 miliarde de lei. Față de anul trecut, acești indictori au fost majorați cu puțin peste 15 procente. Un aspect la care s-a atras atenția în cadrul ședinței a fost costul asigurării medicale în sumă fixă pentru anul 2023, care va constitui 12 636 de lei față de 4056 lei în acest an.
În această ordine de idei, premierul Natalia Gavrilița i-a reproșat ministrului Sănătății că nu s-a comunicat eficient despre motivele majorării costului asigurării medicale. Potrivit șefei Guvernului, în acest domeniu se fac abuzuri.
NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministrul Republicii Moldova: Abuzuri care se fac, unde companiile, sunt companii care îi dau pe toți afară și-i reangajează din nou ca să evite aceste plăți. Și nu sunt companii care nu și-ar putea permite. Aceste exemple trebuie date. Aceste exemple trebuie explicate.
În același timp, Natalia Gavrilița a amintit că asigurarea medicală este obligatorie pentru toți locuitorii Republicii Moldova, indiferent sunt sau nu angajați în câmpul muncii.
Pentru angajații în câmpul muncii se va păstra rata de 9 procente din salariu, care va fi achitată în contul asigurării medicale. În același timp, autoritățile au păstrat și perioada de trei luni de la începutul anului în care mai multe categorii de plătitori, dar și cei neangajați, pot procura polița medicală la preț redus.
NTV Moldova