Marcați
Ministrul Finanțelor: Bugetul nu dispune de mijloace financiare pentru a pune umărul la achitarea facturilor întreprinderilor
7.12.2022, 18:30
Programul de compensare a majorării tarifelor la resursele energetice nu se va extinde și asupra agenților economici, care activează în Republica Moldova. Ministrul Finanțelor, Dumitru Budineaschi susține că bugetul nu dispune de mijloace financiare suficiente pentru a pune umărul la achitarea facturilor întreprinderilor. Oficialul recunoaște că iarna va fi complicată, iar bugetul anului viitor va avea o gaură considerabilă.

Potrivit ministrului Finanțelor, Dumitru Budianschi, mediul de afaceri va putea beneficia de alte programe de finanțare, puse la dispoziție de guvernare.

DUMITRU BUDIANSCHI, ministrul Finanțelor: La ziua de astăzi resurse pe care noi le avem nu ne permit astfel de programe, dar avem alte programe pentru dezvoltarea afacerilor care o să permită accesul la finanțare. Dacă o sa avem resurse în plus și o să putem să ne permitem și programe de compensare a cheltuielilor direct și întreprinderilor atunci o să venit cu aceste programe.

Oficialul a mai declarat în cadrul unei emisiuni online că, anul viitor va fi unul dificil pentru Republica Moldova la capitolul finanțe. Din cauza războiului și a crizelor cu care se confruntă țara noastră, în 2023 Molodva va efectua împrumuturi care vor constitui 6% din bugetul de stat.

DUMITRU BUDIANSCHI, ministrul Finanțelor: Avem câteva cheltuieli specifice acestei perioade iată războiul, criza de securitate, criza energetică, prețurile energetice deci acestea sunt cheltuieli pentru anul 2023. Împreună cu Fondul Monetar, a fost evoluat capacitatea noastră de a ne împrumuta și s-a stabilit că 6% din Produsul Intern Brut este o sumă care noi putem să ne împrumutam și putem acoperi cu resurse. Pe toată perioada aceasta de pregătire a bugetului, noi am avut direct negocieri și cu FMI, cu Banca Mondială, cu alți parteneri și am asigurat această finanțare de 6% integral.

Chiar și în aceste condiții, deficitul bugetului pentru anul 2023 va fi unul considerabil. Potrivit ministrului Finanțelor, autoritățile mizează pe fonduri externe în valoare de 15 miliarde de lei pentru a acoperi cea mai mare parte a găurii bugetare.

DUMITRU BUDIANSCHI, ministrul Finanțelor: Anume din cauza că noi am avut nevoie de a acoperi această necesitate de a finanța cheltuielile bugetului de peste 6% din PIB, peste 18 miliarde de lei, era necesar să ne asigurăm că aceste surse de finanțare le avem.

Guvernul implementează din această lună programul de compensare parțială a majorării tarifelor la energia electrică și termică, dar și la consumul de gaze doar pentru consumatorii casnici. Beneficiarii, care au depus o solicitate pe platforma compensații.gov.md au fost împrărțiți în patru categorii de vulnerabilitate energetică.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).