Marcați
Bugetul de stat, consultat în grabă
7.12.2022, 18:06
Cel mai important document financiar al țării – Legea bugetului de stat 2023 a fost pus la dispoziția doritorilor pentru consultații doar pentru câteva ore. Acest lucru a nemulțumit reprezentanții autorităților locale, care nu au reușit să-l examineze și să vină cu îmbunătățiri. Premierul Natalia Gavrilița, recunoaște că timp a fost insuficient, dar a insistat pe aprobarea actului în ședința Guvernului de astăzi.

Cabinetul de miniștri a probat în ședința de miercuri proiectele politicii bugetar – fiscale pentru anul 2023, al legii bugetului de stat, al legii bugetului asigurărilor sociale de stat și al legii bugetului asistenței medicale obligatorii. Decizia a fost luată în pofida solicitării bașcanului autonomiei găgăuze, Irina Vlah de a amâna discuțiile din cauza timpului insuficient pentru a veni cu propuneri rezonabile.

IRINA VLAH, bașcanul UTA Găgăuzia: Astăzi la ora 12.00 au fost anunțate consultările publice. De la ora 12.00 până la ora 15.00 sunt doar trei ore pentru consultări, nu știu cât este de suficient. Noi, membrii Guvernului am primit acest document la ora 13.00 și sunt convinsă că niciun coleg nu a reușit să examineze acest document. Potrivit legii, 15 zile sunt necesare pentru a consulta și a studia acest proiect. Este un proiect pentru anul viitor, foarte important și trebuie să-l discutăm pe interior în Guvern, între colegi, pentru a înțelege cu ce provocări ne vom ciocni. De aceea, propun să amânăm examinarea proiectului bugetului.

Despre publicarea tardivă pentru consultări a legii bugetului pentru anul viitor a scris și primarul capitalei, Ion Ceban.

"Își bat joc de noi toți! Transparență 0 din parte guvernării. Bugetul de Stat pentru anul 2023 pus spre consultări publice exact pentru 4 ore. (…) Nu m-ar mira dacă azi se va vota în Guvern, iar mâine în două lecturi la Parlament. Conform legii, bugetul de stat trebuie să fie consultat în termen de cel puțin 10 zile lucrătoare de la data mediatizării anunțului. Bugetul a fost publicat azi. Ce e cu această fugăreală, cum să procedeze toate primăriile din țară care suntem puși în fața faptului împlinit?", - s-a întrebat edilul.

Premierul Natalia Gavrilița a recunoscut că s-a acționat grăbit, dar a avut și o explicație.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru: Într-adevăr, este o situație nu chiar plăcută atunci când avem proiectul gata în ultimul moment. Nu este pentru prima data când asta se repetă în Republica Moldova, nu aș fi vrut să repet practicile vicioase ale guvernelor precedente, dar am negociat până în ultimul moment cu FMI ca să obținem fonduri adiționale pentru creșteri de salarii și aceasta a influențat capacitatea de a veni cu documentul final.

În această ordine de idei, Natalia Gavrilița a spus că nu se poate ezita cu aprobarea acestor proiecte, deoarece altfel se va întârzia cu votarea lor în Parlament. Șefa Guvernului a anunțat că legislatorii vor adopta în prima lectură documentul financiar al țării la începutul săptămânii viitoare.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).