Marcați
Gripa sezonieră face tot mai multe victime în țara noastră
7.12.2022, 18:02
Pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 44 de cazuri, cele mai multe fiind constatate în municipiul Chișinău. Datele au fost anunțate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Specialiștii din cadrul instituției au precizat că procesul de imunizare împotriva virusului gripal continuă în instituțiile medicale publice, iar din numărul total de doze disponibile au fost utilizate peste 70 la sută.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în perioada 28 noiembrie-4 decembrie, numărul cazurilor de infecții acute ale căilor superioare a crescut cu aproape 15 la sută față de săptămâna precedentă și cu peste 70 la sută mai mult față de acceași perioadă a anului trecut. În total, pe parcursul săptămânii trecute au fost raportate peste 9.960 de cazuri de infecții acute respiratorii, majoritatea fiind la copii. În această perioadă au fost înregistrate și 44 de cazuri de gripă sezonieră.

Cele mai multe îmbolnăviri, adică 18, au fost raportate în municipiul Chișinău, iar șase cazuri - la Bălți. Totodată, 7 oameni care s-au îmbolnăvit de gripă sunt din raionul Fălești, iar cinci din raionul Briceni. Trei cazuri de gripă au fost atestate și la Edineț, iar două la Sângerei. La Glodeni, Ocnița și Orhei au fost raportate câte un caz de îmbolnăvire.

De la începutul sezonului rece, în țara noastră au fost înregistrate 75 de cazuri de gripă sezonieră și aproape 63 de mii de infecții acute ale căilor superioare. Epidemiologii reiterează că vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a cazurilor grave de îmbolnăvire cu gripă, iar serul poate fi utilizat simultan cu vaccinul împotriva COVID-19. În mod prioritar, se recomanda imunizarea persoanelor din grupele de risc, cu maladii cronice și cu imunitate scăzută, precum și gravidelor. Totodată, ANSP recomandă respectarea măsurilor de igienă personală și a locuinței, evitarea locurilor aglomerate și adresarea la medic la apariția primelor simptome ale bolii.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).