Marcați
Sondaj: Oamenii așteaptă, dar încă nu simt sprijinul statului
6.12.2022, 17:37
Republica Moldova merge într-o direcție greșită, iar mai bine de jumătate din populația țării se declară nemulțumită de faptul cum trăiește, din cauza prețurilor și tarifelor mari. În aceste condiții, oamenii așteaptă, dar încă nu simt sprijinul statului, arată datele barometrului social - politic pentru luna noiembrie, realizat de compania IMAS.

Potrivit sondajului, 65 la sută din respondenți cred că direcția în care merg lucrurile în țara noastră este una greșită.

DORU PETRUȚ, directorul IMAS: Ponderea nemulțumirilor legată de cum trăiesc oamenii atinge 50 la sută și alți 25 la sută nu sunt nici mulțumiți, nici nemulțumiți și avem un sfert de respondenți care se declară mulțumiți de modul în care trăiesc. În primul rând motivul principal pentru care respondenții dau acest răspuns ține de prețurile foarte ridicate, 22, 4 au indicat acest răspuns, faptul că conducerea nu își îndeplinește promisiunile sau este considerată incompetentă de 18 la sută este un alt motiv pentru care impresia respondenților este spre o direcție greșită.

Participanții la Barometrul de Opinie Publică au mai fost întrebați, cum stau lucrurile în propria gospodărie. Dificultăți au indicat aproximativ 70 la sută din participanții la măsurarea sociologică.

DORU PETRUȚ, directorul IMAS: Vedem dificultăți foarte mari raportate de 79 la sută din gospodării, 30 la sută chiar au spus că sunt într-o situație foarte dificilă, neputându-și acoperi cheltuielile. Alți 49 la sută spun că ar putea acoperi cheltuielile, dar cu dificultăți majore. În timp ce doar trei la sută din gospodăriile vizitate în acest sondaj spun că au o situație financiară bună, care le va permite să facă față la orice cheltuieli.

În acest context, oamenii au fost întrebați dacă simt un sprijin din partea statului. Astfel, în lupta cu prețul la gaz, 20 la sută din respondenți au declarat că există acest suport, în timp ce 70 la sută au spus că nu văd un rezultat, iar 9 la sută nu au avut un răspuns sau nu au știu ce să spună. Totodată, 21 la sută dintre cetățeni au spus că statul le-a acordat sprijin în lupta cu tarifele la electricitate, pe când alții peste 70 de procente declară că nu au avut acest lucru. În lupta cu prețurile la alimente, 13 la sută din participanții la sondaj au avut un ajutor de stat, iar 84 la sută au răspuns negativ la această întrebare. Cât ține de prețurile la carburanți, 76 la sută că nu a existat o susținere la acest capitol, în timp ce 12 procente au răspuns afirmativ.

În același sondaj, respondenții au fost întrebați și despre așteptările pe care le au de la guvernarea statului. Majoritatea răspunsurilor au fost legate de creșterea salariilor și soluționarea problemei scumpirilor.

DORU PETRUȚ, directorul IMAS: În primul rând o pondere foarte ridicată, 29 la sută vor salarii și pensii mai mare cu care să facă față prețurilor în continuă creștere. Alți 23 la sută susțin necesitatea unui control, a unei intervenții din partea statului legată de evoluția prețurilor pe foarte multe tipuri de produse. 20 la sută așteaptă rezolvarea crizei gazului sau a energiei electrice și situației ce ține de lemne.

Barometrul Opiniei Publice este un sondaj reprezentantiv la nivel național, realizat pe un eșantion de 1100 de persoane din 90 de localități, în perioada 10 noiembrie – 29 noiembrie. Marja de eroare este de plus minus 3 la sută, iar metoda de realizare este interviul față în față. Sondajul a fost realizat la comanda agenției Public Media Grup.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).