Marcați
Top priorități pentru locuitorii din suburbiile Capitalei
6.12.2022, 16:30
Infrastructura rutieră, asigurarea cu transportul public și accesul la serviciul de apă și canalizare formează top trei priorități pentru locuitorii din suburbiile Capitalei. Cel puțin asta arată un sondaj realizat de un grup de inițiativă în cadrul Programului Buget Civil. Potrivit măsurătorii sociologice, în cele 18 localități din jurul Chișinăului preferințele și nemulțumirea oamenilor sunt diferite.

În topul problemelor cu care se confruntă localitățile rurale sunt drumurile publice, care necesită reparație, sau chiar lipsa acestora. Cei mai nemulțumiți de infrastructura rutieră se declară locuitorii din satul Colonița.

ANDREI LUCHIAN, sociolog: În graficul respectiv se află Colonița, starea drumurilor 83 la sută, în top, probabil sunt cele mai proaste drumuri. Așa înțeleg locuitorii comunității. Grătiești - 74 la sută, comuna Cruzești - 71 starea drumurilor, Tohatin - 19 starea drumurilor, Stăuceni - starea drumurilor 17, orașul Vatra - opt starea drumurilor.

În schimb datele sondajului arată că o mare parte din locuitorii suburbiilor sunt mulțumiți de serviciile de transport public.

ANDREI LUCHIAN, sociolog: Aici avem un grad destul de înalt de satisfacție - destul de mulțumit și foarte mulțumit. 82 la sută Băcioi, Cruzești - 79, Tohatin - 78, Stăuceni - 74, Ciorescu - 74, 72 - orașul Vadul lui Vodă, Sângera - 70, orașul Cricova - 55, orașul Vatra - 43, Budești - 40, Trușeni - 39, Ghidighici - 38, comuna Bubuieci - 35, 35 - Grătiești, 33 - Condrița și Colonița. Cei mai mulțumiți par de transportul public cei din Condrița și comuna Sângera și orașul Durlești, probabil sunt destul de solicitate.

Potrivit sociologului, Andrei Luchian, peste 50 la sută din locuitorii din 15 sate din cele 18 limitrofe cu orașul Chișinău, se declară satisfăcuți de faptul că au apeduct.

ANDREI LUCHIAN, sociolog: Noi avem o pondere destul de înaltă a satisfacției vizavi de acest serviciu. Avem 100 de procente la Tohatin, 98 - Budești, Colonița - 97, 93 - Cruzești, Stăuceni - 85, Durlești - 84, 84 - Sângera. Sunt satisfăcuți mai puțin cei din Condrița, din Trușeni, Ghidighici și Grătiești, privind serviciul respectiv.

În schimb, potrivit sondajului, autoritățile locale mai au mult de lucru la capitolul asigurării localnicilor cu servicii de canalizare.

ANDREI LUCHIAN, sociolog: Cam avem aceiași satisfacție. O să începem din partea de jos, unde cei mai - ”nu avem așa serviciu” este Condrița, comuna Băcioi - 14 la sută, comuna Trușeni cu 50 la sută, Ghidighici, eu citesc acum doar procentele care nu au așa serviciu, 44 la sută. În Sângera - 28 la sută, Budești - opt procente, comuna Grătiești - 13 la sută, 12 la sută Bubuieci, Vadul lui Vodă cinci la sută, orașul Vatra opt și orașul Durlești indică că încă nu sunt conectați la canalizare.

La rândul său viceprimarul Capitalei, Olga Ursu a declarat că în acest an din bugetul municipal pentru proiectele din suburbii au fost alocate 107 milioane de lei, iar suplimentar doar pentru reparația drumurilor au fost investite 60 de milioane de lei.

OLGA URSU, viceprimar al Capitalei: Din 18 suburbii, doar în trei suburbii gradul de mulțumire a stării lucrurilor care sunt în prezent, din 18 doar trei sunt sub 50 de procente. Celelalte sunt mai sus de 50 de procente. Mai mult de șapte-opt chiar sunt peste 80 de procente. Acum eu cred că este mult mai clar, deși primarii cunosc bine și ei care sunt problemele din localitate, cunosc mult mai bine unde ar trebui să intervină. Sigur că, asigurând continuitatea proiectelor care le-ați început deja nu puteți să le lăsați la jumătate de drum, trebuie să le finalizați.

Opiniile au fost exprimate într-un studiu realizat de un grup de inițiativă în cadrul Programului Buget Civil, ediția 2022 pe un eșantion de 1.800 de persoane din cele 18 suburbii ale Capitalei.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).