Decizia autorităților de a ceda integral volumul de gaz livrat de Gazprom regiunii transnistrene, a împărțit opinia comunității de experți
Decizia autorităților de a ceda integral volumul de gaz livrat de Gazprom regiunii transnistrene, în schimbul achiziției de electricitate mai ieftină, a împărțit opinia comunității de experți. Unii au salutat pasul făcut de Guvern, alții l-au criticat. În timp ce primii nu înțeleg avantajul Chișinăului pe urma acestui contract, alții odată de regiunea transnistreană nu plătește pentru gazul ieftin primit, alții spun că astfel este consolidată pe perioadă scurtă securitatea energetică a țării.
Potrivit experților, decizia autorităților de la Chișinău are atât părți bune, cât și dezavantaje. Un avantaj în opinia expertului în energetică, Sergiu Ungureanu ar fi energia electrică mai ieftină pe care întreprinderea Energocom o va achiziționa de la centrala electrică de la Cuciurgan.
SERGIU UNGUREANU, expert în energetică: Vom avea energie electrică mai ieftină decât ceea ce importam până acum. Dacă media, cum a publicat-o Energocom, este 231 de euro per megawat/oră pentru luna trecută, acum vedem că avem energie cu 70.
În același timp, susține Sergiu Ungureanu, partea proastă este că Moldova va procura în continuare tot gaz natural rusesc, însă de pe piețe unde acesta costa mai mult.
SERGIU UNGUREANU, expert în energetică: Chișinăul nu va plăti pentru acest gaz, pentru că mai departe de discuții și speculații pe această temă că, Chișinăul, cumva, malul drept va plăti datoria pentru malul stâng, niciodată nu a mers. Deci, nu există acest risc ca datoriile acestea să fie scoase sau puse pe Republica Moldova, pe malul drept. Cât despre gazul pe care îl procură Republica Moldova din revers din Ucraina, care este revers din Slovacia, am spus că este același gaz din Federația Rusă, doar că îl importăm cu un preț european. Dezavantajul sau avantajul este dictat doar de posibilitatea sau în viziunea autorităților cum ele au negociat acest preț și cum au ajuns că o parte din gazul pe care noi, Republica Moldova îl avem nevoie, va fi procurat la un preț european, care acum se ridică la peste 1.200 de dolari per mia de metri cubi.
Unii analiști se întreabă ce a câștigat Republica Moldova, în special malul drept al Nistrului, de pe urma semnării acestui contract cu MGRES. Potrivit expertului în energetică, Sergiu Tofilat, este salutabil că s-a ajuns la un acord cu malul stâng în privința energiei, însă trebuie făcute câteva precizări.
SERGIU TOFILAT, expert în energetică
Este salutabil că s-a ajuns la un acord cu malul stâng în privința energiei. Dar e necesar de precizat următoarele aspecte:
1. După contractul cu Gazprom, malul drept trebuia să primească în decembrie 46.5% (189 din 406 mln m3).
2. Potrivit înțelegerilor de azi, noi vom primi cam 35% din volumul livrat lunar de Gazprom (204.000 MWh ~ 62 mln m3 lunar sau 2 mln m3/zi).
Deci în loc de 46,5%, primim doar 35%. Da unde s-a prăpădit diferența?
La rândul său, expertul economic Veaceslav Ioniță, a declarat că această decizie nu este în interesul Republicii Moldova. El susține că astfel autoritățile de la Chișinău economisesc în jur de 70 de milioane de dolari la achiziția de energie electrică, însă vor trebui să procure cantități suplimentare de gaze la preț de 1.500 de dolari, iar asta înseamnă costuri suplimentare de 125 de milioane de dolari.
La prețul de 785 de dolari pentru o mie de metri cubi, cu cât ar fi trebuie să cumpărăm noi gazul, tariful pentru populație ar fi trebuit să fie maximum 21 de lei. Asta înseamnă că noi plătim în plus 8 lei și 40 de bani, pentru ca să avem energie electrică. Energia electrică mai ieftină pe noi ne costă cinci lei și 40. Fiecare om, fiecare agent economic care, în prezent, consumă gaz, trei lei îi plătește pentru cei din stânga Nistrului.
Și fostul președinte al țării, Igor Dodon, a comentat decizia autorităților de a ceda integral volumul de gaz livrat de Gazprom regiunii transnistrene, în schimbul reducerii prețului de achiziție al electricității. El consideră că este un lucru bun, deoarece Moldova poate deveni puternică, doar dacă cele două maluri ale Nistrului sunt împreună.
IGOR DODON, fostul președintele Republicii Moldova: Eu consider că este un lucru bun că o să procurăm energie electrică ma ieftină. Noi trebuie să stopăm aceste discuții care sunt în societate de ură, referitor la cetățenii noștri din stânga Nistrului. Noi putem fi puternici, doar dacă o să reintegrăm țara, împreună cu Transnistria, malul stâng, malul drept. Faptul că a fost semnat acest contract, straniu că nu cu 62, dar cu 73 dolari pe megawatt oră, dar în orice caz e mai ieftin decât ceea ce procuram noi din România. De aceea, este necesar ca acest contract să fie semnat pentru o perioadă mai lungă.
Contractul între Energocom și MGRES a fost semnat acum două zile. Vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că cele două părți au convenit să analizeze opțiunea de extindere a contractului pentru perioada ianuarie-martie 2023, pentru a asigura toată țara cu electricitate. La scurt timp după acest anunț, președintele Consiliului de Administrație al ”Moldovagaz", Vadim Ceban, a confirmat că tot volumul de gaz livrat de ,”Gazprom" în decembrie va merge în Transnistria, iar malul drept va fi asigurat cu gaze procurate de pe piață internațională, la prețul mediu de 1.000 de euro mia de metri cubi.
NTV Moldova