Marcați
O nouă rundă de negocieri în formatul 1+1
2.12.2022, 18:09
Reluarea livrărilor de energie electrică de la Centrala Cuciurgan a fost principalul subiect al unei noi runde de negocieri în formatul 1+1. Întrevederea vicepremierului pentru Reintegrare, Oleg Serebrian cu reprezentantul politic al Tiraspolului, Vitali Ignatiev a avut loc la sediul din Chișinău al misiunii OSCE. Cei doi oficiali nu s-a ajuns la un consens privind depășirea crizei energetice, urmând să fie organizate noi întruniri.

După discuțiile cu așa-zisul ministru de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, a anunțat, într-un briefing de presă, că s-a discutat cinci scenarii privind posibilitatea producerii unui volum cât mai mare de energie electrică pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului.

Printre alte subiecte discutate a fost importul de medicamente, precum și asigurarea liberei circulații pentru cetățenii de pe ambele maluri. Reprezentantul politici de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, a declarat că, deși subiectele de pe agentă au fost discutate detaliat, nu au fost identificate soluții concrete.

Vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat că, până la sfârșitul anului ar putea avea loc încă o rundă de negocieri.

Ultima rundă de negocieri în format 1+1 a avut loc acum o lună la Tiraspol. Atunci, Serebrian a anunțat că s-a convenit ca grupuri de experți în domeniul energetic de pe cele două maluri ale Nistrului pentru a analiza anumite detalii tehnice, dar și de ordin juridic care ar permite soluționarea, fie și parțială, a problemelor energetice. Amintim că Centrala de la Cuciurgan a redus livrările de energie electrică către malul drept al Nistrului în luna octombrie, după ce Gazprom a exportat cu 30% mai puține gaze naturale în Republica Moldova. De la 1 noiembrie, întreprinderea asigură cu energie termică și electrică doar localitățile din stânga Nistrului.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).