Marcați
Preferințele politice ale alegătorilor
1.12.2022, 15:40
Dacă duminica viitoare ar avea alegeri parlamentare, în legislativ ar accede trei formațiuni politice – PAS, PSRM și Partidul Șor. În același timp, dacă duminica viitoare ar avea loc un scrutin prezidențial, atunci niciun candidat nu ar ieși învingător din primul tur. Acestea sunt datele prezentate de Barometrul Opiniei Publice, prezentat de Institutul de Politici Publice.

Potrivit sondajului de opinie, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, cele mai multe voturi ar fi oferite de alegători actualului președinte al țării, Maia Sandu, însă nu suficiente pentru a câștiga scurtinul din primul tur. Astfel, actuala șefă a statului ar obține 27.30 la sută din voturile respondenților, urmată de Igor Dodon cu 15,04 la sută, Ilan Șor – cu 9,10 procente din sufragii, Ion Ceban – cu 7,10 la sută din voturi și Vladimir Voronin – cu 4,30 procente din preferințele participanților la sondaj. Restul candidaților n-ar obține nici trei la sută din preferințele electorale ale alegătorilor. !!!!!! Iar peste 30 la sută din respondenți ar participa la vot s-au nu au un candidat preferat.

Cât ține de încrederea oamenilor în persoanele politice, cei mai mulți simpatizanți îi are președintele Maia Sandu, urmată de fostul șef al statului Igor Dodon.

ARCADIE BARBĂROȘIE, directorul IPP: Și aici pe primul loc se află Maia Sandu cu 35 la sută din respondenți, pe locul doi este Iogr Dodon cu 33 la sută din respondenți, Ion Ceban. Ion Ceban are foarte mult. De ce Ion Ceban este cu 32 la sută din respondenți se află pe locul trei? Vreau să ne întrebăm, rog partidele politice să se gândească la această întrebare. Vladimir Voronin rămâne persoana politică în care oamenii au încredere – cu 27 la sută din respondeți. Ilan Șor este următorul cu 26 la sută din respondeți. Renato Usatîi și Andrei Năstase sunt persoanele care încheie acest rating.

Autorii sondajului au întrebat participanții la măsurarea sociologică și despre opțiunile lor pentru alegerile parlamentare. CART IN Astfel, dacă duminica viitoare ar avea loc un scrutin parlamentar, Partidul Acțiune și Solidaritate ar fi susținut de 24,6 la sută dintre alegărori, urmat de PSRM – cu 16,6 la sută din voturi și Partidul Șor – cu 10,1 la sută din sufragii. Restul partidelor politice nu ar trece de pragul electoral. Numărul celor indeciși, sau celor care nu ar participa la vot este de aproximativ 40 la sută, potrivit sondajului.

În același timp, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova se bucură de cea mai mare susținere în rândul populației. Întrebați care este formațiunea politică în care au cea mai mare încredere PSRM a obținut 30,8 la sută din simpatiile respondenților, urmat de PAS – cu 30 de procente și PCRM – CU 25,4 la sută. În același timp, 24,4 de procente din participanții la sondaj simpatizează Partidul politic Șor, iar 11,4 la sută au încredere în PPDA. Partidul Democrat se mai bucură de încrederea a 7,5 la sută din alegători, iar formațiunea condusă de fostul premier, Ion Chicu – de încrederea a 5,8 procente. !!! Partidul primarului capitalei Ion Ceban este susținut de 5,4 la sută din respondenți.

Barometrul Opiniei Publice este un sondaj reprezentantiv la nivel național, realizat pe un eșantion de 1132 de persoane, în perioada 29 octombrie – 10 noiembrie. Marja de eroare este de plus minus 3 la sută, iar metoda de realizare este interviul față în față. Măsurarea sociologică a fost asigurată de CBS Research la comanda Institutului de Politici Publice.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).