Starea de urgență în Republica Moldova ar putea fi prelungită cu încă 60 de zile, începând din 6 decembrie. O hotărâre în acest sens a fost aprobată, astăzi, de Guvern, în baza deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale. Membrii Executivuolui susțin că măsura este necesară în contextul riscurilor și amenințărilor persistente care vizează securitatea națională și aprovizionarea țării noastre cu resurse energetice pentru perioada rece a anului.
ANA REVENCO, ministrul Afacerilor Interne: Evoluțiile din ultima oră a situației din regiune, condiționate de desfășurarea războiului din Ucraina, care afectează în mod direct Republica Moldova, prin atacurile Federației Ruse asupra sistemului energetic al Ucrainei, având ca efect deconectarea energiei electrice pe întreg teritoriul Republicii Moldova din data de 15, și, respectiv, 23 noiembrie, generează în continuare vulnerabilități la adresa securității țării.
În această ordine de idei, Ana Revenco a declarat că prelungirea stării de urgență le va permite autorităților să intervină prompt, în caz de necesitate, pentru luarea unor decizii suplimentare în vederea asigurării securității energetice, gestionării fluxului de refugiați și prevenirii riscurilor pentru securitatea și ordinea publică.
NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru: Este necesar acest instrument, pentru că noi nu avem alte pârghii sau alte instumente de decizii care ar intra în vigoare imediat și ar produce efecte imediat. Am avut o discuție în cadrul Comisiei Situații Excepționale, astăzi, despre necesitatea modificării Constituției, pentru ca să avem un mecanism, cum ar fi ordonanțele de urgență, care ne-ar permite să luăm decizii prompte.
La 24 februarie, Parlamentul a introdus starea de urgență pentru 60 de zile din cauza situației din Ucraina și a amenințărilor în adresa securității Republicii Moldova. Ulterior, starea excepțională a fost prelungită pentru 60 de zile pe 25 aprilie, pentru 45 de zile - pe 24 iunie și pentru alte 60 de zile pe 8 august. Totodată, începând cu 7 octombrie starea de urgență a fost prelungită cu încă 60 de zile. Prin introducerea acestei măsuri, Parlamentul cedează o parte din împuterniciri Comisiei pentru Situații Excepționale în frunte cu șefa Guvernului, care poate lua decizii fără să se consulte cu parlamentarii.
NTV Moldova