Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate din Consiliul Municipal Chișinău a depus un denunț la Procuratura Generală, prin care solicită investigarea hotărârii de majorare a tarifului pentru apă și canalizare în Capitală. Aleșii locali consideră acestă decizie este ilegală. De altă parte, primarul Ion Ceban declară că în cazul în care va fi sistat serviciul de apă și canalizare, de vină să vor face autorii denunțului.
ROMAN COJUHARI, președintele fracțiunii PAS din CMC: Noi considerăm această decizie una total ilegală, iar cei care au emis această decizie, cei care au votat această decizie au făcut niște încălcări grave. Noi considerăm că tariful la apă și canalizare trebuie să fie unul corect și transparent ca locuitorii municipiului Chișinău să cunoască pentru ce plătesc ei acest tarif, pentru ce cheltuieli plătesc, ori acele chetuieli care sunt incluse astăzi și prezentate la ANRE nu au o acoperire, nu au o explicație logică.
La rândul său, primarul general al capitalei, Ion Ceban a declarat că reprezentanții fracțiunii PAS din Consiliul municipal se conduc după standarde duble.
”Cei de la PAS, care strigau în gura mare câteva zile în urmă în sala CMC, parazitând pe necesitatea de a ajusta prețurile la apă și canalizare, astăzi au mai majorat prețul la energia electrică. Cu așa prețuri, nu doar ”Apă-Canal Chișinău” se va îneca și nu va face față, dar toate întreprinderile din gestiune, unde cheltuielile au crescut esențial. Astăzi, suntem șantajați cu procuratura și cu tot felul de sperietori în stilul celor de la PAS. Dacă nu vom avea apă în capitală, să știți: este doar străduința nemijlocită a celor din PAS”, - a scris Ion Ceban pe pagina sa socială.
24 noiembrie, Consiliul Municipiului Chișinău a aprobat un tarif temporar pentru apă în capitală. Potrivit deciziei, consumatorii casnici vor plăti 22 de lei și 93 de bani pe metru cub, iar consumatorii nerezidenți – 26 de lei 58 de bani pe metru cub. Anterior, locuitorii municipiului achitau un tarif de 10 lei și 70 de bani pentru un metru cub la serviciile de apă și canalizare. Tariful va fi valabil pînă la o decizie definitivă a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică. De altă parte, ANRE declară că decizia Consiliului municipal Chișinău nu este legală, deoarece singura în drept să facă astfel de revizuiri este Agenția,în condițiile în care Apă Canal Chișinău au împrumuturi de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții, care nu sunt returnate. Totodată, regulatorul a observat că majorarea tarifului cerută de autoritățile locale nu este argumentată economic.
NTV Moldova