RM participă la sesiunea dedicată țărilor partenere din cadrul reuniunii miniștrilor de externe ai NATO
Republica Moldova participă la sesiunea dedicată țărilor partenere din cadrul reuniunii miniștrilor de externe ai NATO, care se desfășoară, astăzi, la București. Țara noastră este reprezentată de ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu. Oficialul a amintit că Republica Moldova este o țară neutră, însă acest lucru nu înseamnă că nu-și poate face parteneri din afară. În același timp, secretarul general al Blocului Nord - Atlantic, Jens Stoltenberg, a dat asigurări că Chișinăul va beneficia de tot sprijinul, care nu încalcă principiul de neutralitate.
Republica Moldova participă pentru prima dată la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din țările membre ale Alianței Nord Atlantice, de la București care de desfășoară în perioada 29-30 noimebrie. Înainte de forum, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a amintit că țara noastră vine din imediata vecinătate a Ucrainei, afectată de invazia Federației Ruse, fapt care pune o mare presiune pe autoritățile de la Chișinău, dar și pe populație.
NICU POPESCU, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Moldova: Am fost afectați, desigur, din punct de vedere economic. Suntem afectați de insecuritatea și condițiile militare. Suntem o țară care este amenințată de acest război. Am avut un val mare de refugiați. Avem probleme majore cu aprovizionarea cu energie electrică. Rachetele rusești care vizează Ucraina violează și spațiului nostru aerian. O rachetă rusească a căzut pe teritoriul nostru. Am avut două întreruperi în masă de energie electrică din cauza bombardamentelor rusești asupra infrastructurii ucrainene, așa că acest război este o problemă majoră pentru toată lumea din Europa, dar pentru Moldova este într-adevăr o problemă uriașă, care ne afectează viețile în general și în contextul de vest Moldova are nevoie de prieteni. Trebuie să-și cultive relațiile de parteneriat și are nevoie de modalități de a ne consolida rezistența și facem acest lucru în cooperare cu partenerii noștri.
În același timp, vicepremierul Nicu Popescu a accentuat că Republica Moldova rămâne o țară neutră, statut care este garantat prin Constituție și nu intenționează să adere la alianțe militare.
NICU POPESCU, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Moldova: Prin Constituție, Moldova este o țară neutră. Nu încearcă să adere la NATO ca țară, din cauza prevederilor noastre constituționale. În același timp, pentru Moldova neutralitatea nu înseamnă autoizolare, demilitarizare sau indiferență față de ceea ce se întâmplă în lume, inclusiv pentru condamnarea agresiunii ruse împotriva Ucrainei.
În același timp, secretarul Alianței Nodr-Atlantice, Jens Stoltenberg, a anunțat că țările NATO intenționează să crească sprijinul pentru Republica Moldova, Georgia și Bosnia-Herțegovina.
JENS STOLTENBERG, secretar General al NATO: Moldova este partener al NATO. Și Moldova beneficiază de sprijin individual atât de la aliații NATO, cât și de la Uniunea Europeană. Vedem brutalitatea acestui război nu numai pentru ucraineni, ci și pentru oamenii din întreaga lume, cauzată de creșterea prețurilor la alimente. Dar Moldova, în special, a avut de suferit și din cauza întreruperilor de energie, care este o consecință directă a războiului desfășurat în Ucraina. Deci, este vorba despre sporirea sprijinului practic pentru Ucraina, Moldova și, de asemenea, despre transmiterea unui mesaj foarte clar că, acest război nu trebuie să escaladeze dincolo de Ucraina.
Delegațiile statelor partenere Republica Moldova, Ucraina, Georgia și Bosnia și Herțegovina participă astăzi la două sesiuni ale Reuniunii NATO. Secretarul general NATO va avea o întâlnire comună cu miniștrii de externe din cele trei țări. Stoltenberg susține că întâlnirea de la București este un bun prilej de cooperare puternică și tot mai mare dintre NATO și cele trei țări.
NTV Moldova