Codul electoral - mărul discordiei
29.11.2022, 16:16
Nouă patide, care au format platforma națională Agenda Comună nu sunt de acord cu modificările la Codul Electoral, care urmează să fie adoptat în a doua lectură. În opinia politicienilor, noile prevederi ale documentului pun în pericol valorile democratice și comportă risc de falsificare a scrutinelor.
În opinia reprezentanților platformei naționale Agenda Comună, proeictul Codului Electoral trebuie să fie analizat aprofundat cu experți în domeniu, deoarece există mai multe riscuri în cazul aplicării acestuia.
VLAD BATRÎNCEA, secretarul executiv al PSRM: Codul electoral în redacția nouă este practic pericol la adresa democrației RM. În afara faptului că se introduce practic monopolul politic asupra CEC, asupra comisiilor de circumscripție din raioanele țării, acest Cod practic crează realități noi, care pot duce la falsificarea alegerilor următoare.
În opinia reprezentanților Agendei comune, în urma modificării Codului Electoral partidele politice vor avea probleme la monitorizarea scrutinelor electorale, probleme de funcționalitate și de finanțare. În concluzie, membrii Agendei Comune susțin că, toate modificările care sunt operate la legislația electorală ar favoriza doar actualul partid de guvernare.
Reprezentanții Platformei au semnat o scrisoare adresată Comisiei de la Veneția prin care au atenționat asupra pericolului pe care îl reprezintă modificările la Codul Penal. De altă parte, președintele comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate susține că organizația europeană a fost consultată inițial.
Purtătoarea de cuvânt a Partidului Acțiune și Solidaritate, Adriana Vlas, a declarat că acestea sunt aberații politice. Amintim că noul Cod Electoral a fost elaborat de Comisia Electorală Centrală și a fost votat de majoritatea parlamentară în prima lectură. Documentul prevede printre altele reducerea numărului de membri ai CEC de la 9 la 7 membri, dintre care doar doi vor fi desemnați de Parlament. De asemenea, se prevede extinderea votării la două zile în diaspora, noi măsuri pentru o finanțare mai transparentă a campaniei electorale și pedepse mai aspre pentru folosirea resurselor administrative și coruperea alegătorilor.
NTV Moldova