Marcați
PSDE acuză PAS de intimidare
28.11.2022, 17:31
Partidul Social Democrat European acuză partidul de la guvernare de acțiuni ilegale împotriva președinților raioanelor Căușeni și Leova. Mai exact, reprezentanții formațiunii susțin că aleșii locali ai PAS au votat pentru demiterea ilegală a celor doi conducători, pentru a prelua puterea în regiuni. Membrii PSDE condamnă aceste acțiuni și amenință cu proteste în fața sediului Partidului Acțiune și Solidaritate.

(BETA) Președintele raionului Căușeni, Nicolae Gorban, a declarat că în data de 18 noiembrie 2022, la ședința extraordinară a consiliului raional Căușeni, au fost incluse trei subiecte pe ordinea de zi, inclusiv abrogarea deciziei cu privire la numirea președintelui de raion din 25 noiembrie 2019 și alegerea unui nou președinte. El a precizat, însă, că potrivit legislației, demiterea poate fi executată în trei cazuri. Este vorba de deces, cerere la propria inițiativă sau revocarea din funcție doar cu votul a cel puțin două treimi din numărul total de consilieri.

Ceea ce prevede legislația Republicii Moldova, că nu poate fi abrogat o decizie (16:27- 16:50) cu privire la abrogarea de numire a președintelui de raion fiind un act administrativ cu caracter individual care s-a consumat din data numeriei și au avut termen, cel puțin, 30 de zile de la data numirii ca să fie notificat sau suspendată această decizie. Mai ales fiind în concediul anual, care a fost aprobat de Consiliul raional Căușeni din data de 17 octombrie până la data de 20 aflându-mă în concediul anual. Ceea ce, după părerea mea este o sfidare și o plafonare a legii 436, ceea ce nu poate fi executată și o consider ca una ilegală.

Nicolae Gorban a precizat că aceeași procedură a fost aplicată și în privința președinților raioanelor Criuleni și Leova. În context, reprezentanții Partidului Social Democrat European califică aceste acțiuni drep încălcări pe care intenționează să le raporteze Congresului autorităților locale și regionale al Consiliul Europei ș corpului diplomatic acreditat la Chișinău. Iar dacă situația nu va fi remediată, formațiunea va organiza proteste.

ION SULA, președintele Partidului Democrat Social European: Echipa Partidului Social Democrat European consideră că nu este întâmplător acest atac, pentru că vine urmare a congresului Partidului, care își propune o reconstrucție totală. Cerem actualei guvernări, prin aleșii locali controlați, să nu recurgă la astfel de acțiuni ilegale și atacuri raider. În cazul când nu vor fi luate anumite acțiuni vom protesta în fața sediului partidului de guvernare.

Solicitată să comenteze acuzațiile reprezentanților Partidul Social Democrat European, purtătoarea de cuvânt a Partidului Acțiune și Solidaritate, Adriana Vlas, a declarat că aceste decizii au fost contestate în judecată de funcționarii vizați, iar PAS așteaptă concluziile instanței, după care vor fi făcute declarații de presă.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).