Marcați
Criza refugiaților din Belgia pare să ia amploare
25.11.2022, 15:28
Sute de oameni vin în fiecare dimineață la ușa biroului pentru ferugiați din Bruxelles, pentru a cere azil în Belgia. Mulți dintre refugiați stau ilegal în această țară și așteaptă un răspuns al autorităților luni în șir.

Din cauza numărului extrem de mare de refugiați care vin din Afganistan, Africa și Orientul Mijlociu, centrul de înregistrare Fedasil, responsabil de cererile de azil, nu mai poate face față volumului de lucru. Organizațiile umanitare trag semnale de alarmă și cer acțiuni rapide de la autoritățile belgiene.

La doar câțiva metri distanță de la centrul de solicitare a azilului din Bruxelles, asociația ”Doctori fără Frontiere” a înființat mai multe clinici mobile, similare cu cele care sunt folosite în zonele de război.

David Vogel, asistent social la Asociația Doctori fără Frontiere: Situația cu privire la sănătate este destul de îngrijorătoare. Există riscul unei epidemii de scabie greu de controlat la Bruxelles, deoarece oamenii fără cazare seara se duc în clădiri goale, sau în stradă. De asemenea, am avut 17 cazuri de suspiciune de difterie, dintre care trei au fost confirmate de laboratoare. Există o deteriorare foarte semnificativă a sănătății mintale a acestor oameni, care stau o perioada mai lungă în stradă și care au făcut o călătorie migratorie dificilă, cu semne de violență. Vedem cu adevărat o deteriorare în acest domeniu, care este, de asemenea, destul de îngrijorătoare.

Organizațiile Non Guvernamentale din Bruxelles depune eforturi pentru a asigura până la 1200 de mese pe zi pentru migranți. Totodată, oamenii rămași fără grijă au parte de examene medicale, consultații psihologice și lucruri de primă necesitate. Însă acest lucru nu este suficient. Lucrătorii umanitari fac ture seara prin oraș pentru a ajuta sutele de oameni forțați să doarmă afară. Criza este atăt de gravă încât până și refugiații ucraineni, care au un statut special în Belgia, și în alte părți ale Europei, sunt din ce în ce mai numeroși pe străzile Bruxells-ului. Guvernul belgian fac presiuni pe structurile Uniunii Europene pentru o mai mare solidaritate în gestionarea problemei, precum și pentru o regândire a politicilor de migrație ale blocului comunitar.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).