Marcați
Autoritățile nu cunosc dacă Republica Moldova va primi sau nu gaze de la Gazprom
24.11.2022, 18:01
Autoritățile de la Chișinău nu cunosc dacă din 28 noiembrie Republica Moldova va primi sau nu gaze de la concernul Gazprom. Furnizorul rus a avertizat că va reduce volumele de hidrocarbură livrată Moldova prin Ucraina, din cauza că autoritățile de la Kiev și-ar opri o parte din gazele destinate țării noastre. Vicepremierul Andrei Spînu, susține că aceste acuzații sunt nefondate.

Concernul rus Gazprom a anunțat zilele trecute că a atestat în această lună o rezervă prea mare de gaze în Ucraina, care ar veni din volumele destinate Republicii Moldova, livrate prin rețelele de transport Naftogaz. În aceste condiții, furnizorul intenționează să reducă din livrări începând cu data de 28 noiembrie.

Vicepremierul Andrei Spînu a declarat că în prezent în Federația Rusă se află președintele consiliului de administrație al companiei Moldovagaz, Vadim Ceban, care urmează să discute acest subiect cu oficialii de la Gazprom. Totodată, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a reiterat că autoritățile de la Chișinău continuă să facă rezerve de hidrocarbură, care în prezent ajung pentru aproximativ două luni de consum.

Acum două zile, șeful companiei Moldovagaz, Vadim Ceban a explicat că în luna noiembrie țara a consumat mai puțin gaz decât volumul achiziționat de la Gazprom, datorită faptului că sezonul de încălzire a început mai târziu. În condițiile în care Republica Moldova nu are depozite pentru a face economii, s-a decis ca volumul rămas să fie stocat în rețelele ucrainene.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).