Marcați
15 cazuri de gripă sezonieră înregistrate de la începutul sezonului rece
24.11.2022, 17:01
De la începutul sezonului rece în țară au fost înregistrate 15 cazuri de gripă sezonieră. Cei mai mulți oameni care s-au îmbolnăvit sunt din municipiul Chișinău. Specialiștii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică anunță că se atestă o creștere a numărului îmbolnăvirilor față de aceeași perioadă a anului trecut, când au fost raportate patru cazuri. În aceste condiții, epidemiologii au amintit că este în desfășurare campania de imunizare, până acum fiind administrate mai mult de jumătate din dozele de vaccin anti-gripal.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, doar pe parcursul săptămânii trecute numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut cu aproape 43 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut, în total fiind înregistrate peste șapte mii de îmbolnăviri, majoritatea la copii. În același timp, în ultimele două săptămâni au fost atestate și 15 cazuri de gripă, în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut. Printre persoanele care s-au îmbolnăvit, opt sunt din municipiul Chișinău, iar trei din municipiul Bălți. Totodată, două persoane sunt din raionul Fălești, iar câte una - din raioanele Edineț și Sângerei. Epidemiologii atestă o cerere activă a populației pentru vaccinul anti-gripal.

NICOLAE FURTUNĂ, epidemiolog, Agenția Națională pentru Sănătate Publică: Din cele peste 218 mii de doze de vaccin recepționate sunt utilizate deja mai mult de jumătate din doze. Se vaccinează, tradițional, persoanele din grupurile de risc de îmbolnăvire și grupurile de risc profesional. Utilizarea vaccinului e diferită. Mai bine se utilizează în raioanele Strășeni, Soroca, Orhei, Ungheni, municipiul Chișinău. Mai prost este utilizat vaccinul gripal în teritoriile din UTA Găgăuzia, Vulcănești, Ceadîr-Lunga, Comrat și municipiul Bălți.

În acest context, medicii de familie reiterează că imunizarea este cea mai bună protecție împotriva virusului gripal. Astfel, ei îndeamnă toți cetățenii să-și administreze serul, care este inofensiv și pentru copii, începând cu vârsta de șase luni.

NATALIA DICUSARĂ, pediatru: Dacă vorbim despre infecțiile virale, este unica metodă de protecție sau de prevenire a infecției. Chiar dacă sunt catalogate infectări la persoanele vaccinate, sunt infectări ușoare, fără complicații. Cunoaștem că, chiar același banal virus gripal, ne face complicații severe. Mai ales la persoanele cu imunitate scăzută și patologii cronice. Chiar au fost înregistrate și decese.

În total, Moldova a procurat din sursele Companiei Naționale de Asigurări în Medicină 188 de mii de doze de vaccin antigripal. Alte 30 de mii de doze au fost donate de organizația ”The task force for Global Health”. Anul trecut, în țara noastră au fost raportate 421 de cazuri de gripă sezonieră.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).