Marcați
Ambasadorul rus, convocat la MAEIE pentru a da explicații cu privire la atacurile cu rachete
24.11.2022, 14:04
Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov a fost convocat la ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene pentru a da explicații cu privire la atacurile cu rachete de miercuri, asupra mai multor ținte din Ucraina. Autoritățile de la Chișinău au condamnat războiul declanșat de Federația Rusă, în timp ce reprezentantul Moscovei declară că a reamintit șefilor diplomației moldovenești cauzele care au stat la baza acestui conflict.

Ambasadorul Federației Ruse a fost convocat la ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene după ce țara a rămas în beznă miercuri după masă din cauza bombardamentelor ruse asupra infrastructurii energetice din Ucraina. Atacurile au fost condamnate dur de autoritățile de la Chișinău.

DANIEL VODĂ, purtător de cuvânt, MAEIE: Ministrul de externe Nicu Popescu a solicitat de urgență să fie convocat la MAEIE, ambasadorul rus în Republica Moldova, pentru a-i exprima protestul dur al țării noastre în legătură cu bombardarea țintelor din infrastructură civilă ucraineană ceea ce a creat penurie de electricitate. MAEIE a transmis instrucțiuni urgente șefilor misiunilor noastre diplomatice pentru a informa partenerii noștri despre impactul major al acestei situații. Diplomația de la Chișinău punctează că Moldova rămâne de partea lumii libere iar acest război trebuie oprit cât mai repede.

În același timp, ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, declară că ar fi vorba despre protejarea populației ruse din Ucraina.

OLEG VASNEȚOV, ambasadorul Federației Rise în Republica Moldova: Am discutat despre relațiile bilaterale, dar și despre ceea ce se întâmplă în țara vecină în Ucraina. Noi am reaminti despre geneza la tot ceea ce se întâmplă, despre lovitura de stat și despre urmările acesteia și despre genocidul care a avut loc timp de opt ani față de populația din Donbas, inclusive a populației ruse. Noi am reamintit și despre faptul că procesul de la Minsk s-a blocat, deși în calitate de garant au fost reprezentanții țărilor occidentale. Noi despre toate acestea am vorbit, am vorbit despre alte lucruri care în mare parte au servit drept declanșator pentru aceste evenimente.

Autoritățile de la Kiev anunță că pe 23 noiembrie trupele ruse au lansat un atac masiv asupra mai multor ține din Ucraina. Sub focuri au fost atât infrastructura energetică, cât și sectoare rezidențiale din mai multe regiuni ale țării.

ALEXANDR ȘPUTUN, ofițer de presă, Statul Major al Forțelor Armate, Ucraina: Ieri, inamicul a lansat 78 de rachete și 23 de lovituri aeriene, a tras peste 70 de lansatoare multiple de rachete asupra pozițiilor trupelor noastre și a zonelor populate. În cursul unui atac masiv asupra clădirilor rezidențiale și a infrastructurii energetice din regiunile Kiev, Vinnița, Lviv, Kirovohrad, Zaporoje, Harkov și Donețk, trupele rusești de ocupație au lansat 67 de rachete de croazieră și până la 10 UAV-uri Lancet. 51 de rachete și 5 UAV-uri au fost doborâte de forțele armate ucrainene.

Din cauza atacurilor cu rachete, în țara vecină a fost anunțată o sistare masivă a energiei electrice pentru 24 de ore. Războiul din Ucraina a început pe 24 februarie.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).